Hoe leer je je kind fietsen?

Door De Redactie

Fietsen makkelijk? Dat had je gedacht! Tegelijk je evenwicht bewaren, trappen én sturen, is een hele klus. Hoe help je je kind daarbij?

Enkele tips

  1. Geef je kind om te beginnen een grote speelgoed-vrachtwagen met vier wielen, een step of een loopfietsje waarop het kan leren sturen en rijden tegelijk. De volgende stap is een driewieler of een fietsje met zijwieltjes. Zodra je je kind een echte fiets geeft, is het goed om even te kijken of de remmen soepel genoeg werken. Koop liever geen fiets met een terugtraprem: dat is te moeilijk.
  2. Kijk of je kind makkelijk met zijn voetjes bij de grond kan.
  3. Ga nu tegenover je kind zitten op je hurken en vraag het om met een bepaalde snelheid naar je toe te fietsen zonder naar de grond te kijken, zodat het zijn evenwicht bewaart.
  4. Hou met je ene hand het zadel vast en met je andere het stuur en loop mee naast de fiets. Of koop een leerstang (bijvoorbeeld bij Decathlon) die je op de bagagedrager monteert. Terwijl je naast de fiets meeloopt, kun je met de stang het kind in balans houden.
  5. Forceer je kind in ieder geval niet en geef het de tijd. Een kind van een jaar of 5 à 6 kan dan misschien wel fietsen maar alleen op straat fietsen is nog iets heel anders. Dat kan je kind pas als het 9 à 10 jaar is. Dan kan het afstanden en snelheden inschatten en veilige reflexen ontwikkelen. 

Lees ook

[LINK_TEXT id=1]
[LINK_TEXT id=2]

Partner Content