Interview met auteur Ann Galland: “Ik ben ervan overtuigd dat iets altijd lukt als je erin gelooft”

Door Nikita Goossens

De Vlaamse Ann Galland was tot niet zo lang geleden helemaal geen schrijfster, maar haar debuutroman ‘Aroma’ wekte meteen veel interesse. Ook bij onze leden van de Libelle Leesclub! Libelle-redactrice Annelies interviewde Ann daarom aan de hand van jullie meest prangende vragen.

Wie is Ann Galland?

Ann Galland (°1964) is een relatief nieuwe naam in het Vlaamse auteurslandschap, maar scoorde meteen met haar debuutroman ‘Aroma’. Ook ons Libelle recensieteam las ‘Aroma’ een tijdje geleden en was onmiddellijk fan: er werden meermaals vijf sterren uitgedeeld.

Ann is eigenlijk bedrijfsstrateeg en marketeer bij middelgrote ondernemingen en start-ups, zowel in België als internationaal. Ze woont daarvoor afwisselend in Gent (waar ze ook is opgegroeid) en Rome. Italië heeft duidelijk een stukje van haar hart veroverd. Dat heeft deels te maken met haar passie voor kunst, cultuur en design. Daarom is Italië – en dan specifiek Venetië – ook de setting van haar debuutroman ‘Aroma’.

‘Aroma’ verscheen in 2022 en kwam voort uit een hobbyprojectje. En hoewel ze totaal onbekend was, was er meteen een groot publiek geïnteresseerd. Momenteel werkt Ann aan een tweede boek, ook met Italië als setting, maar ze blijft wel fulltime werken als bedrijfsstrateeg.

Interview met Ann Galland

Tijdens Boektopia in Kortrijk interviewde redactrice Annelies deze nieuwe naam in de schrijverswereld over haar debuutroman. In het kort gaat die over Alba, een jong weesmeisje in Venetië dat werk vindt als serveerster in een authentieke koffiebar. Maar midden in de aroma’s van gemalen bonen speelt zich een luguber machtsspel af dat pas eindigt met de dood van koffiebrander Roberto. Voor Alba betekent dat het einde van twee jaar tirannie. Tot ze erachter komt dat zij de enige begunstigde is in Roberto’s testament…

Hoofdpersonage Alba werkt zich tijdens het verhaal op tot carrièrevrouw. “Van dat zakelijke aspect dat ik in mij heb, heb ik zeker een stukje aan Alba gegeven. Ik wilde aantonen hoe iemand die in het leven begint met weinig of geen kansen, toch heel ver kan geraken. Ik ben ervan overtuigd dat iets altijd lukt als je erin gelooft, ondanks de tegenslagen of beperkingen”, vertelt de auteur.

Ik ben ervan overtuigd dat iets altijd lukt als je erin gelooft, ondanks de tegenslagen of beperkingen

Verder in het interview legt Ann uit waarom ze ervoor koos om Venetië als setting te gebruiken: “In Venetië ken ik alle hoekjes, straatjes en pleintjes. Daarbij ken ik ook de mentaliteit en sfeer goed en je moet schrijven over dingen die je beheerst.” Toen het verhaal bijna klaar was, is Ann ook nog eens bewust een weekje naar Venetië getrokken om de puntjes op de i te zetten.

Aan het einde van het interview deelt Ann ook nog haar levensmotto: “Alleen degenen die risico’s durven te nemen, zijn echt vrij”. In de video ontdek je meer over wat dat betekent voor haar. Tot slot heeft redactrice Annelies nog een cadeautje voor Ann dat perfect aansluit bij het onderwerp risico’s nemen en dapper zijn, namelijk het voorleesboek ‘Er was eens een dapper meisje’ van onze hoofdredactrice Karen Hellemans.

Maak ook kennis met deze interessante auteurs:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!