Hoofdredacteur Karen: “De 50 vrouwen uit mijn boek hebben allemaal een gedrevenheid die me raakte”

Door Rani Merckx

Karen Hellemans, hoofdredacteur van Libelle, maakte tijdens corona werk van haar jeugddroom: een kinderboek schrijven. In ‘Er was eens een dapper meisje’ vertelt ze het levensverhaal van 50 Vlaamse vrouwen op kleinemensjesmaat. Want groot dromen, daar begin je best al heel vroeg mee.

In onderstaande video vertelt Libelle hoofdredactrice Karen waarom ze het kinderboek ‘Er was eens een Dapper Meisje‘ schreef.

Libelle-enquête: kinderen dromen nog stereotiep

Uit een Libelle-enquête over hoe kinderen dromen, kwam een redelijk stereotiep beeld naar voren: jongens denken aan brandweerman of piloot worden, een meisje ziet zichzelf als lerares of verpleegster. Bij de meisjes zien we al wel een lichte verschuiving naar de zogenaamde mannenberoepen, maar omgekeerd houden jongens vast aan de traditionele denkbeelden. ‘Dappere meisjes’ biedt een waaier aan mogelijkheden en dromen aan. Het zijn vijftig inspirerende (voorlees)verhalen, prachtig geïllustreerd door Stephanie Dehennin.

4 vragen aan Karen over ‘Er was eens een dapper meisje’

Karen, het idee van je kinderboek is niet nieuw, maar de uitwerking wel.

“Ik zag veel kinderboeken opkomen rond straffe iconische vrouwen, van Michelle Obama tot Coco Chanel… Maar voor kinderen is dat toch vaak een ver-van-hun-bedverhaal. Als je kinderen écht wilt aanzetten om groter te dromen en hun blik te verruimen, dan vertrek je best van hier.”

Karen Hellemans: “Voor je talenten durven gaan ondanks tegenslag, dát is dapper zijn”  

Je vertelt vijftig levensverhalen van o.a. Fatma Taspinar, bierbrouwer Rosa Merckx, sopraan Astrid Stockman, rector Caroline Pauwels en F-16-piloot Anne-Marie Jansen. Zijn er verhalen die je verrast hebben? 

“O ja, zoveel! (Denkt na). Christine Van Broeckhovens broer stierf toen hij vijftien was. Zij kon hem nog wel zien in haar herinneringen. Later specialiseerde ze zich in de werking van het brein. Dat is toch fantastisch? Siska Schoeters was als kind al een echte babbelkous die iedereen graag goedgezind maakte, en Caroline Pauwels lijkt wel geboren als filosofe die haar gedachten graag de vrije loop liet op haar kinderfiets.

Of Jill Peeters. Haar vader was groentehandelaar, het weer was heel belangrijk voor hem. Als kind leerde zij daarom de wolken lezen. Heel intrigerend. Het verhaal van schrijfster en historica Anaïs Van Ertvelde heeft me ook erg geraakt. Ze is geboren met een rechterarm die maar half zo lang was als haar linkerarm. Haar ouders waren theateracteurs, zij zat altijd achter de coulissen. Maar ze zag op het toneel niemand als zij. Tot ze op een dag van haar grootmoeder een muziekdoosje kreeg met een ballerina met één korte en één lange arm. Dat inspireerde haar om verhalen te gaan schrijven over mensen met een zichtbare beperking.

Het waren stuk voor stuk heel warme, enthousiaste gesprekken met die dames. Ze hebben allemaal een gedrevenheid die me raakte. En ze houden je een spiegel voor: de samenleving die meer nood heeft aan het aanvaarden van kwetsbaarheid.”

Elk van die vijftig vrouwen is eigenlijk een potentieel rolmodel, toch?

“Ja. Ik heb zelf drie kinderen, maar in alle eerlijkheid: ik kan niet het beste rolmodel zijn voor alle drie (lacht). Zonder dat je het beseft, geef je dingen door. Je bent ook maar één iemand. Als je kind andere interesses heeft, zich anders voelt of gedraagt dan wat jij kent, is dat soms moeilijk. Dit boek helpt zeker om die waaier aan mogelijkheden zichtbaar te maken, zowel voor ouders als voor kinderen.”

Tot slot: wat betekent dapper zijn voor jou?

Kunnen omgaan met je eigen kwetsbaarheid. Jezelf goed kennen. En je niet laten tegenhouden. Geen van die vijftig vrouwen vloog van roze wolk naar roze wolk – sommigen hebben verlies gekend of kwamen uit een kansarm milieu, anderen werden gepest of moesten gewoon op zoek naar zichzelf … Ze hadden allemaal hun hindernissen, maar ook de gedrevenheid om te zeggen: ik ga ervoor, ongeacht wat mijn omgeving denkt en ongeacht waar ik niet goed in ben. Voor je talenten durven gaan, dát is dapper zijn.”

Er was eens een dapper meisje‘, van Karen Hellemans en Stephanie Dehennin. (Pelckmans uitgeverij – € 20 – bekijk het hier)

Beluister hier het voorleesverhaal van Karen

Fatma Taspinar, Rosa Merckx, Astrid Stockman, Caroline Pauwels: allemaal straffe vrouwen die alles op alles gezet hebben om hun grote droom waar te maken. Vandaag krijgen jullie een verhaaltje dat het boek níet in deze uitgebreidere vorm gehaald heeft: Karens eigen verhaaltje. Speciaal voor jullie heeft ze haar eigen verhaaltje uit de prullenmand gedist.

Veel luisterplezier!

Met dank aan Standaard Boekhandel voor het interview.

Meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content