Interview met auteur Toni Coppers: “Mijn hoofdpersonages zijn mensen zoals jij en ik”

Door Nikita Goossens

De Vlaamse Toni Coppers is een succesvol auteur van thrillers en psychologische romans. En zijn boeken vallen ook absoluut in de smaak bij onze leden van de Libelle Leesclub! Libelle-redactrice Annelies interviewde Toni daarom aan de hand van jullie meest prangende vragen.

Wie is Toni Coppers?

Toni Coppers (°1961) schreef zijn eerste boek al in 1995. Toch leek het daar toen bij te blijven, want hij schreef de tien daaropvolgende jaren geen boeken meer en focuste zich op zijn carrière als reisjournalist. In 2005 kon hij uiteindelijk de schrijfmicrobe dan toch niet meer onderdrukken en sindsdien is hij nooit meer gestopt.

Hoewel hij eerst nog komische thrillers schreef, veranderde dat al snel naar thrillers op zich. Zijn bekendste thrillerreeks is ongetwijfeld die rond commissaris Liese Meerhout, die zelfs werd verfilmd in de televisiereeks ‘Coppers’ op VTM. Ook internationaal was de reeks te zien onder de naam ‘Rough Justice’.

Intussen viel de auteur al vaak in de prijzen met zijn boeken. Zo won hij met verschillende van zijn thrillers al de Hercule Poirot juryprijs en ook allerlei publieksprijzen waaronder de VRT LangZullenWeLezen-trofee. Zijn recentste boek heet ‘Offer’ en is het derde deel in zijn reeks rond privédetective Alex Berger.

Interview met Toni Coppers

Onze Libelle-redactrice Annelies interviewde Toni Coppers op Boektopia in Kortrijk. En het eerste gespreksonderwerp was meteen zwaar: Toni Coppers is zelf al enkele keren nipt aan de dood ontsnapt. “Ik heb een goede bewaarengel, denk ik. Toen ik klein was heb ik een heel aantal ziektes tegelijkertijd gekregen en toen ik 18 was, had ik een motorongeluk waardoor ik een half jaar in het ziekenhuis lag”, zegt hij daarover.

Gelukkig is de auteur er steeds bovenop gekomen. De voorvallen hebben alleszins wel een impact gehad op zijn verhalen: “Als rode draad hebben mijn personages veel mededogen en mildheid. Ik wil niet schrijven over veel bloedspatten, ik schrijf psychologische romans en thrillers. Mijn hoofdpersonages zijn in de eerste plaats mensen zoals jij en ik.”

Verder in het interview kwam de vaak gestelde vraag aan bod of je de boeken in de reeks rond Liese Meerhout in volgorde moet lezen. Toni Coppers: “Dat mag, maar dat moet niet. Je kunt altijd volgen zonder dat het storend wordt voor mensen die wel in volgorde lezen.” Zo, daarmee is een prangende vraag uit onze Libelle Leesclub helemaal beantwoord! 🙂

Bij de vraag of Toni ooit een van zijn hoofdpersonages zou kunnen laten sterven, moest hij even diep nadenken. Zijn personages betekenen immers heel veel voor hem. Zijn antwoord op deze vraag zie je in de video. En ook om te weten waarom hij zo blij is met het boek dat redactrice Annelies hem cadeau doet, zul je de video moeten bekijken. 😉

Maak ook kennis met deze interessante auteurs:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!