Interview minister Ingrid Lieten

Door De Redactie

Onze journaliste Carine was erbij toen minister Ingrid Lieten, een vrouw met een groot Limburgs hart, haar steun ging betuigen aan de werknemers van Ford Genk.

Op televisie reageerde u behoorlijk emotioneel nadat het nieuws over Ford bekend was geraakt. Voelt u zich persoonlijk betrokken?

"Zeker. Ik woon in Zonhoven, een buurgemeente van Genk, dus ik ken veel mensen die er werken of gewerkt hebben. De huidige gebeurtenissen hebben een gezicht voor mij. Toen de Amerikaanse managers het vreselijke nieuws kwamen brengen, zat ik met een dubbel gevoel. Aan de ene kant wilde ik mijn woede, wanhoop en ontgoocheling uiten en hen toeroepen: beseffen jullie wel wat jullie doen? Aan de andere kant moest ik me gedeisd houden, omdat er in de toekomst nog veel met hen gepraat en onderhandeld moet worden."

U bent nu 48 jaar. Dat is de gemiddelde leeftijd van de huidige Ford-werknemer.

"Als ik daaraan denk…verschrikkelijk. Van de ene dag op de andere wordt je perspectief afgesneden, op een leeftijd waarop het moeilijker is om een andere job te vinden, zeker als zo veel collega's tegelijk op diezelfde arbeidsmarkt komen. Dat zijn duizenden gezinnen die met minder moeten rondkomen, met huizen die nog afbetaald moeten worden, met kinderen die nog moeten studeren."

Kunt u genoeg tijd maken voor uw kinderen?

"Ik heb er onlangs nog over gepraat met mijn zonen Pim (18) en Mats (13). Ik voelde me slecht omdat ik er de laatste tijd zo weinig voor hen ben geweest. Maar ze hebben me getroost en me ervan verzekerd dat ze er niet al te zwaar onder gebukt gaan. Al zullen ze, al hen dat uitkomt, altijd wel de nodige suggesties hebben om het weer goed te maken. (lacht)"

Lees het volledige interview in Libelle 45 (8 november 2012)

Partner Content