© Getty Images

Je reiskoffer efficiënt inpakken: zo doe je het!

Door Jolien Thieleman

Of je nu een vliegreis maakt of er met de auto op uit trekt: met deze praktische tips is je reiskoffer in 1-2-3 ingepakt!

Licht reizen

Licht reizen bespaart je heel wat keuzestress en zorgt ervoor dat je je bagage makkelijker kunt verplaatsen. Bedenk daarom op voorhand wat je echt nodig hebt op reis, en lees deze 8 tips alvast even door.

1. Kies je kleding slim

Elke dag een andere outfit aantrekken op je vakantiebestemming? Dat kan, door kleren mee te nemen die je goed met elkaar kunt combineren. Een short of rok kun je bijvoorbeeld meer dan eens dragen, telkens met een ander bovenstuk.

Ga slim om met je kleding en neem niet té veel onnodige stuks mee. Een extra T-shirt kan best, maar als je al die extra ‘niet zware’ items bijeen legt, kom je zomaar aan een paar kilo. Maak eventueel een lijstje van de outfits die je nodig hebt en leg alle twijfelgevallen bij elkaar. Op die manier kun je ongetwijfeld nog een aantal stuks elimineren.

2. Hou rekening met het weer

Is het echt nodig om 3 jeansbroeken mee te nemen naar een warm land? Waarschijnlijk niet. Kies in de plaats daarvan voor een comfortabele lange broek die je in het vliegtuig of in de auto draagt, en die je ongetwijfeld nog eens kunt hergebruiken op je vakantiebestemming.

3. Was tussendoor

Als je voor langere tijd op reis gaat, dan kun je je kleren tussendoor even wassen. Biedt je hotel geen wasservice aan, dan is er allicht wel een wassalon in de buurt. Of neem een klein flesje wasmiddel mee van thuis en doe een handwasje in de badkuip. Onthoud dat de was (laten) doen dikwijls makkelijker en goedkoper is dan een extra tas inchecken.

4. Check de faciliteiten

Bekijk op voorhand goed wat in je hotel of verblijfplaats aanwezig is. Is er een föhn? Zijn er handdoeken? Dan kun je die items alvast thuislaten en weer wat bagage besparen.

5. Kies voor klein

Op vakantie heb je meestal geen volledige fles bodycrème nodig. Kies daarom voor miniformaatjes of giet het product over in kleinere flesjes (of zelfs in lenzenpotjes) als je voor korte tijd weggaat. Reis je met een vriend(in)? Spreek dan af wie wat meeneemt. Stop je toilettas bovendien in een zakje voor het geval er iets gaat lekken.

6. Lees je graag? Neem dan een e-reader mee

Als je graag leest op vakantie en al snel enkele boeken in je bagage stopt, kun je overwegen om te investeren in een e-reader. Hierop bewaar je al je lievelingsboeken, zonder veel plaats te verliezen of extra gewicht mee te moeten sleuren.

7. Neem een kleinere koffer of rugzak mee

Het klinkt voor de hand liggend, maar als je licht wil reizen, neem dan een kleinere koffer of rugzak mee. Je zult automatisch minder meenemen als je minder plaats hebt. Heel wat reizigers kiezen voor een handbagagekoffer: die is klein, compact en kan dikwijls mee in het passagiersgedeelte van het vliegtuig.

8. Draag dikke kleren bij vertrek

Doe de kleding die het zwaarst, grootst of dikst is al aan op de luchthaven. Zo hoef je je jas, trui of jeans alvast niet in je koffer te stoppen tijdens het inchecken. Hetzelfde geldt voor schoenen: je doet beter sneakers aan om te reizen dan sandaaltjes, omdat ze meer plaats in beslag nemen.

Slim inpakken

Heb je besloten wat je gaat meenemen? Met deze 7 tips pak je je koffer praktisch in, zodat je plaats bespaart én alles makkelijker kunt terugvinden.

1. Rol je kleren op

Dit trucje zal er niet alleen voor zorgen dat je kleren minder plaats innemen, ze zullen ook minder verkreukt uit je koffer komen. Hier geldt wel een uitzondering op de regel: blouses of hemden vouw je wél beter op de klassieke manier.

koffer inpakken
© ING

2. Gebruik zakjes

Zakjes met een rits zijn een godsgeschenk om makkelijk in te pakken. Ze houden je spullen netjes op hun plaats en zorgen ervoor dat je compact kunt inpakken.

© Tenor

3. Steek je beha’s in elkaar en vul ze op

Neem je voorgevormde beha’s mee? Dan is er niets zo vervelend dan ingedrukte cups. Je beha’s in elkaar steken levert twee voordelen op: ze behouden hun vorm beter en je zult er plaats mee besparen. Onderaan kun je ze opvullen met sokken, topjes of ondergoed.

koffer inpakken
© Buzzfeed

4. Stop je sokken in je schoenen

Om ruimte te besparen, kun je je sokken in je schoenen stoppen vooraleer je ze inpakt. Leg je schoenen vervolgens langs de zijkant van je koffer, met de zool naar de rand toe.

5. Steek de zwaarste dingen dichtbij de wieltjes

Als je de zwaarste dingen (zoals schoenen en toiletgerief) dichtbij de wieltjes steekt, verdeel je het gewicht waardoor je je koffer makkelijker kunt verplaatsen. Bovendien heb je zo minder kans dat er iets uitloopt.

6. Gebruik sjaaltjes en sokken om breekbare dingen te beschermen

Steek je parfumflesje bijvoorbeeld in je sokken om zo extra bescherming te geven. Neem je geen sjaaltjes of kousjes mee? Een handdoek of T-shirt werkt ook prima.

7. Bewaar je juwelen in een lenzenpotje of pillendoosje

Zo weet je meteen waar ze zitten, maar vooral: ze geraken zo niet in de knoop, waardoor je het eerste uur van je vakantie niet bezig hoeft te zijn met juwelen uit elkaar halen.

Nog wat extra tips …

  • Reis je met twee? Verdeel je spullen dan over beide koffers. Zo heb je altijd iets bij voor het geval er één van de twee tassen achterblijft.
  • Steek belangrijke items (zoals papieren, je bril, opladers en medicijnen) in je handtas. Zo ben je zeker dat ze niet verloren gaan.
  • Bewaar een geurend zeepje of zakje in je koffer om je spullen fris te houden.
  • Steek je schoenen in een zak: zo blijft alles proper en vermijd je dat de geur van je schoenen in je kleren kruipt.
  • Hou altijd nog een beetje ruimte over, voor souvenirs bijvoorbeeld.
  • Hang een leuk label of lintje aan je koffer: zo zul je ‘m sneller herkennen als hij van de band rolt op de luchthaven.
  • Neem een lege zak mee voor de vuile was.
  • Zorg ervoor dat je altijd makkelijk bij je vloeistoffen en elektronica kan. Als je met handbagage reist, dien je die er bij de douane uit te halen.
  • Vergeet je reisapotheek niet!

Las je deze reistips al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content