Getty Images

Digitaal leesplezier: wat je moet weten als je een e-reader wilt kopen

Twijfel je om een e-reader te kopen? Wij zetten de voordelen en mogelijkheden voor je op een rij. Want ja hoor, digitaal lezen kan écht verslavend zijn. Veel leesplezier!

Waarom een e-reader kopen? 4 voordelen op een rij

Oneindig veel boeken

Een simpel schermpje waar je een waslijst aan ontspannende literatuur op kan terugvinden, hoe handig is dat? Je sprokkelt zonder al te veel moeite in een mum van tijd een hele bibliotheek bij elkaar. Is een boek toch niet wat je ervan verwacht had? Dan switch je makkelijk naar een ander boek uit je voorraad.

Makkelijk onderweg

Een boek lezen tijdens je treinrit, even lezen tijdens je middagpauze, het is nog zo makkelijk met een e-reader. Je bergt het scherm snel op en je hoeft helemaal niet te zeulen met boeken. Het is dus veel minder belastend én plaatsbesparend.

Lief voor je ogen

Wie digitaal wil lezen, moet er wel op letten om ook op een gezonde manier te lezen. Een boek lezen op je tablet is daarom absoluut niet aan te raden. E-readers zijn erop voorzien om op een gezonde manier te lezen. De letters lijken wel op je scherm gedrukt, dankzij het gebruik van E-Ink. Door die ‘digitale inkt’ is de tekst ook nog steeds goed leesbaar in het zonlicht. Ook ‘s avonds in bed is het een handig toestel, want de meeste e-readers zijn ondertussen voorzien van achtergrondlicht.

Lezen op maat

Het fijne aan een e-reader, is dat je kunt spelen met de instellingen. Je verandert in een handomdraai de lichtsterkte of de lettergroottes, wat ervoor zorgt dat je leest op maat van jouw comfort. Daardoor lezen heel wat gebruikers net veel vlotter dankzij een e-reader. Wist je trouwens dat je net zoals bij lezen op papier ook aantekeningen kunt toevoegen of stukken in je boek kunt markeren?

E-reader kopen: welk exemplaar kies je?

Er zijn tal van mogelijkheden en keuzes die je kunt maken. Ondertussen zijn er al heel wat e-readers op de markt, maar er zijn toch enkele namen die je steeds weer ziet verschijnen en waarbij je dus zeker bent van een kwalitatief toestel. Zo zie je de e-readers van Kindle, Kobo en Pocketbook vaak opduiken in populaire lijstjes. Wil je de functies van elk toestel en de voor- en nadelen van de verschillende versies van elk merk in detail bekijken? Dan raden we je aan om hier en hier enkele reviews te lezen zodat je doordacht een aankoop kunt doen.

Lezen op een e-reader? Deze lezeressen zijn fan!

Nee, je kan er niet door bladeren als een echt boek. Liefhebbers van papier en boekengeur zijn misschien nog niet te overtuigen, maar toch zijn er heel wat mensen fan van digitaal lezen. Ook in onze Libelle Leesclub zitten heel wat fans van het eerste uur.

Lezeres Annick: “Ik lees er meer door. Het is ook handig omdat je de lettergrootte kunt aanpassen en dat vergemakkelijkt het lezen, ook al heb ik een leesbril.”

Lezeres Karine: “Ik heb lang gewacht om een e-reader aan te schaffen want ik vond echte boeken toch leuker. Maar door artrose in mijn handen kon ik geen boek meer vasthouden en heb ik toch de overstap gemaakt. Ik lees nu even graag op de e-reader. Je hebt niet het gevoel dat het weeral een scherm is, want het is helemaal anders dan het scherm van computer, tablet of telefoon. Ik werk trouwens ook heel de dag op scherm.”

Lezeres Martine: “Ik heb mijn e-reader al 9 jaar en ik lees geen papieren boeken meer. Gemakkelijker, goedkoper en altijd boeken genoeg bij. Ik dacht vroeger ook dat het niets voor mij was, maar ik wil niet anders meer. Ook boeken op een e-reader zijn ‘echte’ boeken, hoor.”

Lezeres Monique:”Ik zou niet meer zonder kunnen. Super op vakantie en handig onderweg. Mijn e-reader zit altijd in mijn tas en als ik ergens moet wachten heb ik altijd mijn eigen leesvoer bij. En dat is veel leuker dan weekbladen die meestal al een paar jaar oud zijn.”

Meepraten over de laatste nieuwe boeken of op zoek naar leesinspiratie? Sluit je dan zeker aan bij onze Libelle Leesclub op Facebook. Al meer dan 6000 leden delen er dagelijks hun leeservaringen. Zo inspirerend!

Nog meer leesplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content