Jij op reis, je tuin in topvorm

Door De Redactie

Niets zo vervelend als thuiskomen en een wildernis aantreffen, in plaats van de mooie tuin die je achterliet. Voorkomen is nochtans niet zo moeilijk!

Handig, zo'n tuinoppas

Het inschakelen van een 'tuinoppas' – vrienden, buren, een tuinaannemer – blijft de beste oplossing. Loop vooraf even met de oppas door de tuin en wijs 'm op de plekken en planten die extra aandacht nodig hebben. Zorg er wel voor dat al het benodigde materiaal – tuinslang, gieter, grasmaaier – makkelijk bereikbaar en gebruiksklaar is. Maak, indien er veel aandachtspunten zijn, een checklist.

Maaien maar!

Geef het gazon, zo kort mogelijk voor je vertrekt, nog een maaibeurt. Maai het gras ook niet té kort; bij zonnig weer kan het snel verbranden. Sproei het gazon voor je vertrek zo, dat de grond tot op 10 cm diepte voldoende vochtig is.

Duik in de borders

• Las, kort voor je vertrek, nog enkele uurtjes onkruid wieden in.
• Controleer of alle hoog opgroeiende planten – zoals ridderspoor, dahlia, zonnebloem… – (nog) goed aangebonden zijn. Zet een extra steuntje waar nodig.
• Onbedekte grond droogt makkelijk uit. Leg daarom een laagje mulch – cacaodoppen, schorssnippers, keitjes, stro, zelfs vochtig krantenpapier afgedekt met schorssnippers – tussen de borderplanten of controleer of er nog genoeg mulch ligt. Doe dat bij voorkeur na een fikse bui. Bijkomend voordeel: onkruid krijgt veel minder kans.
• Snoei uitgebloeide vaste planten voor twee derde terug.
• Verwijder uitgebloeide bloemen van rozen en vaste planten.

Op automatische piloot

Er bestaan ook heel wat (half) automatische, al of niet computergestuurde sproei- en irrigatiesystemen. Bij het merk Gardena
(www.gardena.be) bijvoorbeeld, vind je voor elke tuinoppervlakte en voor elke pottentuin een geschikt systeem. Interessant is de 'Besproeiingscomputer Comfort' waarop je besproeiingsdagen, -frequentie en -duur kunt instellen, en die werkt met een bodemvochtigheids- of regensensor. Het 'Micro-Drip-System', een druppelirrigatiesysteem, is inzetbaar op het balkon, op het terras of in de sier- en moestuin en is te combineren met een besproeiingscomputer. Verder zit er in het aanbod ook een vakantiebewateringsset (voor 1 tot 36 potplanten) en een volautomatische bloembakbesproeiing.

Watervoorraadje aanleggen

Planten in pot en bak drogen veel sneller uit dan hun soortgenoten in volle grond. Het komt er dus op aan hun behoefte aan water te beperken en/of in een watersysteem te voorzien. En dat doe je zo:
• Zet de planten zoveel mogelijk uit de zon en dek de potgrond af.
• Zet planten in terracottapotten bij elkaar in een grote kuip, zwembadje, zandbakschelp… met een laagje water.
• Zet elke pot op twee bakstenen. Die zuigen het water op, zo blijven de potten vochtig.
• Draai enkele dikke wollen draden in elkaar tot strengen. Leg enkele strengen met één uiteinde in een emmer water; duw het andere uiteinde in de potgrond van de potplanten die je rond de emmer zet. Maak vooraf de grond voldoende vochtig.

Partner Content