Getty Images

Zomertip: je kunt het Koninklijk Paleis in Brussel weer bezoeken!

Door Nikita Goossens

Tijdens de zomer opent het Koninklijk Paleis in Brussel traditiegetrouw de deuren voor het publiek en dat is dit jaar niet anders. Naast het impressionante interieur zijn er ook enkele tentoonstellingen te zien. Ontdek hier wat je kunt verwachten wanneer je het Koninklijk Paleis gaat bezoeken.

Het Koninklijk Paleis bezoeken

De koning zelf zul je tijdens je bezoek misschien niet tegenkomen in zijn paleis, maar er is zeker genoeg te zien.

De zalen

Er zijn talloze prachtige zalen te bezoeken in het Koninklijk Paleis. Zo is er de Eretrap aan de ingang met treden van wit marmer, veel vergulde versieringen en een indrukwekkend beeld van de Romeinse godin Minerva. Ook de machtige Troonzaal, de Empirezaal (die behoort tot het oudste gedeelte van het paleis) en het Klein en Groot Wit Salon zijn blikvangers.

En dan is er natuurlijk de Spiegelzaal – die vaak wordt gebruikt voor feestelijke aangelegenheden – met het bekende groene keverplafond. Dit kunstwerk met de titel ‘Heaven of Delight’ of ‘De tuin der Lusten’ werd in 2002 gemaakt door Jan Fabre. Nu hij eerder dit jaar is veroordeeld voor onder meer pesterijen en aanranding hangt er wel een bordje met toelichting bij het kunstwerk.

Meer info over de zalen vind je op deze website.

De tentoonstellingen

Eén van de tentoonstellingen dit jaar gaat over Koning Boudewijn, die van 1951 tot 1993 regeerde. Met behulp van foto’s, voorwerpen en archiefstukken krijgen bezoekers een inkijk in hoe zijn leven eruitzag. Een andere tentoonstelling, ‘Science & stones‘, legt dan weer de focus op klimaatvriendelijke steden van de toekomst. Met legoblokjes worden hier mogelijke oplossingen voor de klimaatcrisis op een toegankelijke manier getoond.

En dan is er ook nog een thematentoonstelling rond de tien federale wetenschappelijke instellingen waaronder de Koninklijke Sterrenwacht en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Elke instelling stelt daarin voor hoe zij de toekomst veiligstellen. Dat wil zeggen: hoe zij het verleden en wat er nu leeft in hun respectievelijke tak interpreteren en er lessen uit trekken voor een meer verantwoorde en duurzame toekomst.

Praktische details voor een bezoek

Het Koninklijk Paleis bezoeken kan sinds 23 juli tot en met 28 augustus 2022. Het is gratis, maar op voorhand een tijdslot reserveren is wel verplicht. Het paleis staat tegenover het Warandepark in Brussel. Met de trein geraak je er makkelijk via het station Brussel-Centraal. Vandaaruit kun je naar het paleis wandelen via de Kunstberg die je een prachtig uitzicht geeft op de Brusselse skyline.

Nog meer zomerse uitstapjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content