Getty Images

Minder mobiel op pad: volg de krekenroute door het Meetjesland

Het krekengebied van het Meetjesland is heerlijk om op ontdekkingstocht te gaan. Dat kun je ook met de rolstoel of kinderwagen, want de paden van de krekenroute zijn zo goed als allemaal verhard. Handig!

Ontdek de waterrijke polders dankzij de krekenroute door het Meetjesland

Afstand van de wandeling

12,5 km

Zo vertrek je het best

De route start aan het mooie kerkje van Sint-Jan-in-Eremo in de Sint-Jansstraat. Op de weg van Antwerpen naar Zelzate (E34) rijd je 11 km na Zelzate rechts naar Kaprijke. Blijf rechtdoor volgen tot je in Watervliet komt. In Watervliet sla je links af. Aan de volgende twee T-splitsingen neem je telkens links. De kerk van Sint-Jan-in-Eremo is zo mooi dat ze niet te missen is. Parkeren doe je aan het kerkje.

Volg de volgende knooppunten

Enkele knooppunten van het Wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken zijn je leidraad: 83 > 84 > 52 > 86 > 85 > 23 > 22 > 24 > 25 > 83.

De wandeling stap per stap

Wandel van het kerkje van Sint-Jan- in-Eremo richting watertoren. Sla de eerste straat links in (Sint-Jansstraat nrs. 144-146). Voorbij het witte gebouwtje De Boerekreek loop je recht naar de dijk rondom de Boerekreek. Neem de trappen de dijk op en vervolg je route links op de dijk.

Volg de dijkweg links naar wandelknooppunt 83 tot je aan sportcentrum De Boerekreek komt. Op de kasseien ga je naar links.

Op de brede asfaltweg ga je rechts richting zendmast tot je aan het Sint- Laureins Leopoldkanaal het bordje wandelknooppunt 83 tegenkomt.

Steek het kanaal niet over, maar volg de dijkweg naar rechts naar wandelknooppunt 84. Na de witte boerderij, ongeveer 600 meter na de brug, sla je rechts het asfaltweggetje in richting wandelknooppunt 52 en verlaat je het kanaal. Aan wandelknooppunt 52 volg je de slingerende verharde weg naar wandelknooppunt 86. Aan de T-splitsing net na de twee plassen aan je linker- en rechterkant ga je naar rechts tot je aan een met populieren afgeboorde dijk komt (wandelknooppunt 86). Wandel hier rechtdoor langs de dijk richting wandelknooppunt 85 over de Mesureweg. Je staat snel aan fietsknooppunt 82.

Aan fietsknooppunt 82 wandel je links langs de dijk naar het Leopoldkanaal. Je kunt hier traditiegetrouw weer op de dijk wandelen, wat een aanrader is. Doe dat zeker, ook al is het maar voor een stukje. Vanaf deze bevoorrechte plaats heb je een prachtig uitzicht op het Meetjesland. Ga 100 meter voor het kanaal even de dijk op via de houten trappen. Een kunstwerk maakt het landschap nog onwerkelijker dan het al is.

Aan het Leopoldkanaal (wandelknooppunt 85) stap je rechts langs het Kanaal. Weer steek je het kanaal niet over. Dat doe je wél aan de eerste brug die je tegenkomt; wandel naar Fred’s Café aan wandelknooppunt 23.

Voorbij de brug sla je de weg links voor het café in. Je volgt de Langeweg richting wandelknooppunt 22. Stap dus niet langs het kanaal. Voor het grote stallencomplex loop je rechts de Comercaatsweg in. Voorbij huisnummer 30 aan je linkerkant stap je uiterst links, aan rust- en informatiepunt ’t Rattenkot, de Comer- Graafjansdijk op.

De betonweg wordt gelukkig heel snel een pittoreske veldweg. Terug op het asfalt steek je de weg over en volg je het karrenspoor rechtdoor. Opnieuw ga je op asfalt rechtdoor een karrenspoor in. Uitgekomen op de Mandeweg ga je aan de elektriciteitscabine 50 meter naar rechts, om vervolgens aan wandelknoop- punt 22 links de Mandeweg in te duiken ter hoogte van de huisnummers 13-14. Blijf op de slingerende verharde weg.

Waar de verharding ophoudt, kies je bij de vork (wandelknooppunt 24) voor de onverharde weg links. Terug op asfalt wandel je enkele meters naar rechts om dan de Beoostereedepolderdijk te nemen richting Leopoldkanaal. Stap niet tot aan het kanaal, maar sla de weg rechts in vóór de alleenstaande woning aan je rechterkant. Je wandelt eerst over de oprit van dit sprookjesachtige huisje en vervolgens over een karrenspoor naar het kanaal begeleid door populieren. Bij twijfel houd je links aan.

Aan het kanaal bij wandelknoop- punt 25 ga je naar rechts en wandel je op de kanaaldijk naar de brug over het Leopoldkanaal, bij wandelknooppunt 83.

Steek de brug links over en stap tot je aan het provinciaal sportcentrum De Boerekreek komt.

Liefhebbers van de Boerekreek wandelen voor het sportcentrum links langs de kreek naar het beginpunt van de route, net zoals op de heenweg. Wie een alternatieve route naar het beginpunt wil, loopt even voorbij het sportcentrum verder, naast de hoofdweg. Neem de eerste straat rechts (Houtlanddijk), vervolgens de eerste straat links, de Hogestraat. De Sint-Jan-de-Doperkerk van Sint-Jan-in-Eremo is vanaf deze weg mooi te bewonderen. Na ongeveer een halve kilometer sla je links af en wandel je recht naar het unieke kerkje, het beginpunt van deze krekenroute.

Basistekst door Michael Cassaert uit Het Groot Wandelboek Vlaanderen.

Ben je een fervent wandelaar en ben je op zoek naar nog meer uitgestippelde wandelingen in Vlaanderen? Dan heb je geluk. Het ‘Groot Wandelboek Vlaanderen’ bundelt maar liefst 75 lusvormige tochten. Bestel het boek hier.

In tijden van corona is het niet evident om je vakantie (in eigen land) te plannen. We geven daarom wél onze tips rond uitstapjes, slaapplekjes of leuke adresjes, maar verwijzen je graag naar de coronamaatregelen die kunnen veranderen en steeds correct gevolgd moeten worden.

Nog meer wandeltips in eigen land:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content