Lezeres in het buitenland: “Het was een serieuze gok, maar het was het méér dan waard”

Lezeres in het buitenland: “Het was een serieuze gok, maar het was het méér dan waard”

Steeds meer Belgen zoeken hun geluk in het buitenland. Karen is één van hen. Ze verhuisde twee jaar geleden samen met haar vriend Jordi naar Málaga, waar ze een saladebar openden.  

De gulden middenweg

Karen (34): “Jordi en ik werkten allebei jarenlang als reisgids voor een grote vliegmaatschappij. Een vijftal jaar geleden kwamen we terecht in Málaga, waar we vakantiegangers het mooiste van de streek lieten zien. En zelf werden we ook helemaal verliefd: de zon die bijna elke dag scheen, de vriendelijke locals, de prachtige natuur én cultuur, het rustige leven. Heerlijk!

Het was dan ook met pijn in het hart toen we niet veel later naar Mexico verhuisden, om daar in hotels als reisgids aan de slag te gaan. Begrijp me niet verkeerd: het was een leuk avontuur, maar we merkten al snel dat het toch niet ideaal was. Zo ver weg van familie en vrienden… Dus zochten we naar een gulden middenweg. Uiteindelijk besloten we om ons te settelen ergens in Europa. Zo zuidelijk mogelijk voor het goede weer, en niet te ver weg van familie en vrienden. Omdat Málaga zo’n diepe indruk had nagelaten, was de keuze snel gemaakt: Spanje.

Málaga

Eigen baas

De grote vraag was: wat gaan we doen? Jordi en ik waren het er over eens dat we na al die jaren als reisgids genoeg hadden om voor een baas te werken. We wilden graag iets wat van ons was, zelf beslissingen kunnen nemen. Gelukkig hadden we een mooi centje kunnen sparen, want de vliegmaatschappij betaalde alles: verzekeringen, de huur van een appartement, … Het enige dat we zelf moesten betalen, was het eten.

Eind 2017 liep zowel mijn als Jordi zijn contract af als reisgids. Het perfecte moment dus om te verhuizen. Na al die jaren van heen en weer reizen, hadden we gelukkig niet veel spullen. Alles paste zowat in één, misschien twee reiskoffers. Dat maakte het dus wel een stuk makkelijker. Gewoon de vlieger nemen, en vertrekken maar.

Geen verrassing

Op het thuisfront was niemand echt verbaasd van onze plannen. Al jaren reisden we de wereld rond, en ze wisten maar al te goed dat we liever iets zonnigere oorden opzochten. Maar voor we ons definitief gingen settelen in Málaga, wilden we wel nog iedereen gedag zeggen. Al was het maar voor even.

Málaga

Jordi en ik hebben voor elk van onze vriendengroep een afscheidsavondje gehouden. Om echt de tijd te kunnen nemen om nog eens bij te praten, en niet de hele avond te moeten schipperen tussen al het volk. Daarna hebben we nog een laatste bezoekje gebracht aan mijn familie in het verre Limburg, en Jordi’s familie in Brussel.

Een nieuw begin

In januari, nu twee jaar geleden, stapten we met onze valiezen op het vliegtuig richting Spanje. Wat waren we enthousiast! En vooral benieuwd. Eén keer aangekomen, zijn we meteen naar het appartementsblok gegaan waar we eerder al hadden gewoond, toen we nog als reisgids werkten. In de hoop dat we daar opnieuw onze intrek konden nemen. De vrouw, een Belgische trouwens, die de huurcontracten regelde, vertelde ons dat er snel iets vrij kwam, wat een hele opluchting was natuurlijk. We gingen even op hotel, en zijn nadien meteen verhuisd.

Málaga

In het begin was het heel erg zoeken. Nummertjes trekken, aanschuiven, wachten. We moesten heel wat regelen, en daar zijn de Spanjaarden niet de beste in. (lacht) Maar gelukkig viel alles al snel in z’n plooi. Ook onze eigen zaak: een saladebar! Het was een serieuze gok, maar het was het méér dan waard. In het begin waren de locals wel een beetje sceptisch. Sla kenden ze enkel als bijgerecht bij een steak, een stukje vis of vleeskroketten. Maar van zodra ze het probeerden, waren ze héél enthousiast.

Een vliegende start

Soms missen we onze vrienden en familie wel, maar Jordi en ik zijn zo’n koppel dat alles met elkaar doet en deelt. Sinds enkele maanden hebben we onze tweede Luxalad geopend in de shopping Plaza Mayor in Málaga. Waar we vroeger elke dag samen waren, werken we nu apart. Een hele aanpassing, zeker als je weet dat we eerst zeven dagen op zeven samen waren… Maar je moet er iets voor over hebben, natuurlijk.”

Málaga

EVIVA ESPAÑA

Het grootste cultuurverschil: “De typische ‘mañana’-mentaliteit: is het vandaag niet, dat morgen wel. De locals zijn ook vrij conservatief, dat is toch wel even wennen.”

Het grote voordeel: “Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar ongetwijfeld het mooie weer. Bijna elke dag het zonnetje zien schijnen, daar word je gewoon goed gezind van.”

Het grote nadeel: “Ik denk dat iedereen die elders opnieuw begint het kan beamen: het gemis van familie en vrienden.”

De grootste blunder: “In elke taal heb je wel zegswijzen en woordspelingen, maar als je de taal nog niet helemaal meester bent, dan kan dat wel eens voor grappige situaties zorgen. In de saladebar serveren we bijvoorbeeld ‘penne’ en ‘pollo’, en die hebben elk slechts één letter verschil met niet zo’n mooie woorden. (lacht) Een vergissing is dus rap gebeurd.”

Málaga

De aangenaamste verrassing: “Dat de winkel zo lang open zijn ’s avonds. (lacht) De Spanjaarden leven op een heel ander ritme, en dat staat me wel aan.”

De levenskwaliteit: “Kan bijna niet beter! In de supermarkt heb je voor hetzelfde geld als in België een volle winkelkar, en niet één waar maar drie of vier lekkernijen in liggen. En dat we elke dag buiten kunnen zijn, is natuurlijk ook mooi meegenomen.”

Het moeilijkste moment: “Elke keer als ik afscheid moet nemen van mijn petekindje. Op tweejarige leeftijd is het moeilijk om te begrijpen waarom iemand vertrekt… Als ik haar verdriet zie, dan breekt mijn hart.”

Het grootste gemis: “Met stip op één: chocolade van Côte d’Or!”

Spijt? “Nog geen seconde! En een terugkeer naar België zal er waarschijnlijk ook niet meer inzitten.”

Málaga

LEES MEER VERHALEN VAN BELGEN DIE ONS LAND ACHTERLIETEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)