Maastricht voor fijnproevers

Door De Redactie
Een stad om je vingers bij af te likken, dat is Maastricht. Janneke Philippi - die er 12 jaar woonde - neemt ons mee langs de beste culi-adresjes in deze stad aan de Maas.

1. Smakenparadijs

Bij Fin Bec, een stijlvolle traiteurshop bij het Centraal Station, kan je heerlijke delicatessen kopen. Vleeswaren, salades, kant-en-klaargerechten en desserts. Uit de streek en van ver daar buiten: van Maastrichts zuurvlees en mosterdhammetje met dragon tot amuseglaasjes, soepen, salades, hartige taarten, pasta’s en goddelijk zoet als chocolade panna cotta. Behalve erg lekker zijn de ambachtelijke producten van eigenares Anke Franssen een feest voor het oog.

www.finbec.nl

2. Meesterpatissier

Maastricht is in zijn nopjes sinds Belgisch meesterpatissier JeanPierre uit Aubel zich een paar jaar geleden ook in het historische Stokstraatkwartier vestigde. Zijn verfijnde taarten en kleine patisserie zijn minstens zo lekker als ze eruit zien. Dat kan ook niet anders met namen als doke vita (sacherbiscuit met mascarpone en chocoladekoffiemousse) en coup de coeur (chocoladebiscuit met frambozen, bittere chocolademousse en frambozengelei).

3. Koninklijke taartjes

Bij Patisserie Royale ontmoet je fijnproevend Maastricht. Want de ambachtelijke vlaaien en patisserie hebben hier nét een beetje extra: de deegrand van de open fruitvlaaien is handgevlochten, de gesloten vlaaien hebben een krokant deksel en de patisserie is beeldschoon. De seizoensvlaaien zijn royaal getopt met vers fruit als aardbeien, kruisbessen en pruimen en de romige Luikse rijstvlaai is bereid met melk van koeien uit de Jekerdal, het prachtige dal ten zuiden van de stad. Hier kan je ook “Mestreechter steerkes” kopen, Maastrichtse chocoladesterretjes in wit, melk en puur. Leuk als culi-souvenir en lekker om van te snoepen tijdens de wandeling door de stad.

www.royale.nl

4. Bijzonder brood en meer

Le Salonard brood en meer is niet zomaar een broodadres: het is hét broodadres van Maastrichtse broodliefhebbers én van menig topchef. De zuurdesembroden zijn van biologisch meel van Limburgse spelt en worden gebakken in de steenoven. Je koopt er naast “gewoon” pain de campagne fraaien broden met bijvoorbeeld walnoten en honing, vijgen en noten en olijven. Een aanrader is het stevige roggebrood met krentjes en venkelzaad. Geen een brood is hetzelfde en dus betaal je per kilo.

5. Vlees met advies

Een blok verder dan Patisserie Royale vind je de slagerij van Joep Schümann, inmiddels de derde slagersgeneratie. Voor zijn tête de veau, kalfspastei, balkenbrij, speenvarken in gelei en Mestreechter stumpkes uit de eigen slagerij en worstenmakerij bezoekt nog steeds “tout” Maastricht graag zijn ouderlijk pand in hartje Wyck. Toch zet slager Schümann het ambacht ook eigentijds voort want uit zijn eigen keuken komen eveneens heerlijke kant-en-klaargerechten. Als basis van zijn producten gebruikt hij steevast kwaliteitsvlees met een volle smaak, liefst biologisch.

6. Ijs om van te dromen

Na een succesvol eerste jaar van zijn ijssalon Luna Rossa in Wyck, pal tegenover zijn Italiaans restaurant Ca’del Biro, opende chefkok en meesterijsbereider Huub Biro afgelopen zomer zijn tweede ijssalon, Luna Ruossa Due. Deze keer aan de overzijde van de Maas. In de eigentijdse gelateria’s met roodverlichte wanden en strakke vitrines kan je kiezen uit wel 30 huisgedraaide torenhoge smaken, stuk voor stuk fantastisch gegarneerd met gekonfijt fruit, dikke brokken chocolade en noten.

7. Voor chocoholics

In Chocolate Company proef je niet zomaar pralines, hier “beleef” je ze: met zout en peper, met limoen, chili of wat te denken van limoengras of wasabi. Je kan hier ook koffie of theek drinken, uiteraard met chocolade, maar de echte chocoladefan gaat natuurlijk voor de hotchocspoon, die er net als de pralines weer in ontelbare varianten is. De hotchocspoon steek je in een glas warme melk, even roeren en je geniet van je favoriete verse chocolademelk.

8. Het aroma komt je tegemoet…

Bij hofleverancier Maison Blanche Dael koop je de beste koffiemelanges van de stad. Welke melange je ook kiest, de bonen zijn zorgvuldig geselecteerd en huisgebrand. Dat branden kan je met eigen ogen aanschouwen en gebeurt in de etalage. De heerlijke geuren van de versgebrande koffie ruik je straten verderop. Aan de toonbank kan je kiezen uit tientallen koffiemelanges.

9. Voor speciale feestjes

De eigentijdse traiteur Saveurs vind je in de eeuwenoude gewelven van MosaeGusto!, het nieuwe foodcentrum van de stad. Hier koop je ambachtelijke charcuterie als Iberische ham, bijzondere Franse en Italiaanse kazen en top-delicatessen als verse truffel. Uit de open keuken komen prachtige verse salades, gegrilde groenten, huisgemaakte patés en warme gerechten, waarmee je thuis in no-time een borrel of etentje met vrienden verzorgt. Bijzonder lekker zijn de verfijnde amuseglaasjes.

www.saveurs.nl

10. Wijnweetjes

Ook wijnhandel Thiessen is een gerenommeerde naam in Maastricht. Niet alleen vanwege het ruime, overwegend Franse assortiment maar ook vanwege de indrukwekkende historische wijnkelders. De keldermeester geeft er vanaf 12 personen rondleidingen (op afspraak) waarbij je ook de eigen stadswijngaard achter het pand bezoekt. Leuk en leerzaam is de workshop bottelen van de keldermeester en romantisch is absoluut de huwelijkstoost waarbij het “kersverse” bruidspaar meteen foto’s mag maken in de kelder. Ook koop je hier de wijnen van de Maastrichtse wijngaarden Apostelhoeve en Hoeve Nekum.

www.thiessen.nl

Partner Content