Met je vrienden en hun kids op vakantie?

Door De Redactie

Oké, het klikt al jaren tussen jullie. En toch is op reis gaan met een ander gezin een heel avontuur. Kijk dus uit voor deze 5 vakantievalkuilen.

Wij zijn vrienden, dus onze kinderen ook

Het is niet omdat jullie vrienden zijn, dat de kinderen sowieso goed met elkaar kunnen opschieten. Zorg er daarom voor dat ze elkaar voor jullie vertrekken al wat beter leren kennen. Zo kan je bijvoorbeeld een daguitstapje naar een pretpark organiseren of de kinderen van de bevriende koppels uitnodigen voor een logeerpartijtje bij je thuis.

Elke dag samen uit, samen thuis

Hebben jullie vooral zin in een luie lees- en speelvakantie of willen jullie er voor dag en dauw op uit trekken? Het is goed om op voorhand met je vrienden af te stemmen hoe zij de vakantie zien en op welke manier ze hun dag het liefst invullen. Nog een goeie tip: het is niet omdat jullie samen op reis zijn, dat jullie de hele dag met elkaar moeten optrekken. Integendeel. Door af en toe eens iets apart te doen, behoudt iedereen zijn eigen routines en verkleint de kans op spanningen. En 's avonds hebben jullie wat te vertellen.

Zij gaan wel naar de bakker

Samen op vakantie gaan is nog iets heel anders dan af en toe een namiddagje met elkaar doorbrengen. Iedereen heeft zijn mindere kantjes, en dat zorgt sowieso voor spanningen als je een paar dagen met elkaar optrekt. Als je van plan bent om een vakantiehuisje te delen met een andere gezin, kan je beter enkele huisregels opstellen. Hoe pak je het aan met de boodschappen? Krijgen de kinderen 's morgens choco bij het ontbijt? Hoe laat gaan ze slapen? Mogen ze elke dag frisdrank? Probeer er ook voor te zorgen dat elk gezin een minimum aan privacy heeft. Want hoe aangenaam het gezelschap ook mag zijn en hoe goed de kinderen ook met elkaar kunnen spelen, iedereen heeft af en toe even wat tijd voor zichzelf nodig.

Die van hen zijn begonnen

Ook al komen de kinderen goed overeen, een ruzie is onvermijdelijk. Bespreek daarom op voorhand hoe jullie zullen reageren als de kinderen in de clinch gaan. Komen jullie tussenbeide of moeten ze het zelf oplossen? En is het oké om elkaars kinderen te straffen of niet? Zorg er vooral voor dat een ruzie tussen kinderen niet leidt tot een ruzie tussen de volwassenen.

Elke dag uiteten! Het is tenslotte vakantie…

Ook geldkwesties ontstaan al snel in discussies. Duidelijke afspraken maken goeie vrienden, zeker op vakantie. Zijn jullie big spenders? Of eerder spaarzaam? Willen jullie vaak zelf aan het fornuis staan? Of gaan jullie liever uit eten? Ook als je samen op restaurant gaat, kan je beter goeie afspraken maken. Delen jullie de rekening of niet? Stel dat het ene gezin de duurste gerechten van de kaart kiest, terwijl jullie het houden bij een budgetvriendelijke salade, dan is het goed dat iedere z'n eigen deel betaalt.

Uit Libelle Mama! mei 2012

Partner Content