Mijn kind gaat voor het eerst op kamp

Door De Redactie

De zomer komt eraan en je kind gaat voor het eerst op kamp. Spannend, zowel voor je kind als voor jou. Hoe bereid je het voor op zo’n weekje weg van huis? Wij vroegen het aan deskundigen en kregen massa's tips.

Nog zoveel nachtjes slapen…

• Bereid het kamp op een positieve manier voor. Geef de uitnodiging een mooi plekje en herhaal zo vaak als je kunt dat je kind zich vooral zal amuseren. Benadruk liefst niet dat jullie elkaar een tijdje niet zullen zien. “Er is een groot verschil tussen ‘Ga je zeven dagen spelen en ravotten op kamp?’ en ‘Zal je ons zeven dagen kunnen missen?”, zegt oud-leidster Veerle van Chiro Kringel uit Geel.

Stel je kind gerust: leg uit dat het met kleine of grotere probleempjes altijd bij de leiding  terechtkan. Praat ook vooraf met de leiding en vraag zoveel mogelijk. Op die manier groeit je vertrouwen en  zul je je zoon of dochter sneller makkelijker die onvergetelijke ervaring gunnen.

 

Ik ga op kamp en neem zeker mee…

• Pak samen met je kind in, dan weet het wat er in de tas zit. Op die manier leer je je kind ook inpakken. Steek toilettas en pyjama op een plekje dat  makkelijk te vinden is, zodat de tas niet al vanaf dag één helemaal overhoop ligt. “Zorg er ook voor dat je kind de tas zelf kan dragen”, raadt leidster Annelien van Chiro Kapelle-op-den-Bos nog aan.

• Voorzie kleding voor alle weersomstandigheden en pak spullen in die vuil mogen worden en die je kind makkelijk zelf kan aan- en uittrekken.  ”Geef stapschoenen of rubberen laarzen mee voor als het regent of het gras nat is”, adviseert leider Jesse van Chiro Doeristan.

• Voor de kleintjes zijn kledingpakketjes handig. Je kind kan dan elke dag een zakje met verse kleren nemen en ziet het verschil tussen propere en vuile kleding. Teken een wolkje met of zonder regen of een zonnetje op de zakjes, zodat je kind weet wat hij/zij bij welk weer het beste aandoet. Stel ook zakjes samen met kleding om op trektocht te gaan of om te gaan zwemmen. En uiteraard komen een paar extra kousen en onderbroeken altijd van pas.

• Vooral als je kind in een tent slaapt, verpak je alles liefst in een waterdichte tas. Of doe alles eerst in een vuilniszak en dan pas in de tas. Bedenk ook hoe je de slaapzak en het -matje zo droog mogelijk houdt.

• Als je te veel spullen hebt voor één tas, maak dan verschillende aparte tassen met een duidelijk label (naam en tak/groep). Een tros plastic zakjes is vervelend tijdens het transport.

Partner Content