Nazomeren in de Dodekanesos

Samen met Grieks Verkeersbureau

Nu de herfst in het land is, dromen wij al van de zomer. Jij ook? Waarom niet de laatste zonnestralen opvangen op een Grieks eiland? Onze tip voor een najaarsvakantie: eilandhoppen! Drie idyllische, gemakkelijk te combineren bestemmingen in het zuiderse Griekenland.

Rhodos is een van de bekendste en meest populaire eilanden van Griekenland. Wie houdt nu niet van een aangenaam klimaat, beeldschone stranden en een ongelooflijke verscheidenheid van het landschap? De frequente luchtverbindingen met de belangrijkste steden van Europa zijn een bijkomende troef. Als je Rhodos combineert met bezoekjes aan de nabijgelegen eilanden Symi en Chalki krijg je het recept voor een onvergetelijke reis naar de eilandengroep Dodekanesos. Parels in de Middellandse Zee!

Zon, zee en strand

Rhodos, ‘het eiland van de zon’, gaat prat op een geschiedenis die 4000 jaar in de tijd teruggaat. Daarvan getuigen de vele monumenten en andere sporen die verwijzen naar de diverse beschavingen die hun verblijf op het eiland markeerden. Ontdek de middeleeuwse stad en de zetel van de johannieterridders van Jeruzalem, sinds 1988 Unesco-Werelderfgoed. Een prachtig decor voor je zonnevakantie! Kallithea, Lindos, de zeven fonteinen, het klooster van Filerimos en de oude Griekse Kameiros, elders op het eiland, zijn evenzeer een bezoek waard. Al is niet alles verleden tijd, er is ook een aantrekkelijk centrum voor hedendaagse kunst.

Winkels en lokale wijn

Wat kan je nog doen? Wandel doorheen het vredige platteland, bezoek dorpen die tradities en oude gebruiken in ere houden. Wissel dat af met het bruisende leven in kosmopolitische nachtclubs. Iets rustiger gaat het er aan toe als je eetgelegenheden met lokale specialiteiten en lokale wijnen opzoekt. De plaatselijke wijn gaat er lekker in: die is van hoge kwaliteit, mede door de oeroude wijntraditie op het eiland. Je vindt altijd wel een leuk hotelletje en winkels waar traditionele producten en internationale merken te vinden zijn.

Glamoureus Symi

Vlakbij en heel anders: Symi is een klein, schilderachtig eiland ten noordoosten van Rhodos, gemakkelijk te bereiken vanuit Rhodos met een frequente ferry-dienst. Je eerste hoogtepunt: de beschilderde oude herenhuizen in de haven, die getuigen van een rijk verleden! Handelaars en scheepsbouwers kenden hier eeuwenlang grote welvaart. Nu is rust de grootste troef van het eiland. Al is het zonde om de met neoklassieke gebouwen bezaaide hoofdstad en het klooster van Michail Panormitis vlak aan de zee links te laten liggen. Hier combineer je een mondain verblijf en culinaire geneugtes met een bezoek aan het verleden. Een weetje: sommige stranden zijn enkel per bootje bereikbaar!

Vredeseiland Chalki

Chalki dankt zijn naam aan de voormalige kopermijnen (chalkos in het Grieks). Nu noemen jongeren wereldwijd dit stukje Griekenland het ‘Eiland van Vrede en Vriendschap’. Geniet ook hier van de kleurenpracht. De hoofdstad Nimborio is amfitheatrisch gebouwd en betovert met pittoreske steegjes en neoklassieke architectuur. Hier bekijk je met open mond de klokkentoren, de tempel van patroonheilige Aghios Nikolaos, de oude hoofdstad Chorio, het klooster van Taxiarchis Michael en het kasteel van de Ridders van Sint-Jan. Op Chalki kan je ook proeven van de fameuze handgemaakte pasta ‘makarounia’. Maar onthou: hier ‘moet juist niets’. Lekker achterover leunen: het is een uitdrukking die hier uitgevonden lijkt te zijn!

Nog meer tips vind je op https://ilovegriekenland.nl