Uitstap van de week: nazomerwandelen in Antwerpen

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, afgestemd op het seizoen. Deze week verkennen we een prijzenwinnend natuurgebied in de gemeente Vorselaar.

Lovende woorden voor Lovenhoek

We kunnen gelukkig weer onze bredere omgeving verkennen, ideaal voor een (familie)uitstap op warme nazomerdagen. Er blijven wel een aantal beperkingen. Hier lees je er alles over.

In de provincie Antwerpen wordt al een tijd de Wandeling van het jaar verkozen. Helaas kon dat initiatief, waarbij je als wandelaar kunt meestemmen, dit jaar niet doorgaan. Maar hier stellen we je de winnaar van 2017 voor: Lovenhoek.

(c) Mie De Backer/Provincie Antwerpen

Dit prachtige natuurgebied van liefst 145 hectare in de gemeente Vorselaar was ooit deel van een kasteeldomein. Nu is het de ideale plek om op warme nazomerdagen wat verkoeling te vinden. De wandeling die we hier beschrijven is 5,5 km lang. Goed voor enkele uurtjes slenteren, gecombineerd met af en toe uitblazen op een van de picknickplekjes onderweg. Meer dan een eeuw geleden was dit landbouwgebied, schrale grond met kleinschalige akkers, heide en hier en daar loofbomen bij het water van de Molenbeek en de Kleine Beek. Later kwamen, zoals wel vaker op deze zandige gronden, naaldbomen het gebied bevolken.

Liefst met laarzen

Echte herkenningspunten zijn er nauwelijks op deze route, behalve het kapelletje van de Lovenhoek. Het heeft dus ook weinig zin om hier het wandeltraject in detail te beschrijven. Je kunt op twee plaatsen starten, de wandeling zelf is aangegeven met oranje driehoeken. Belangrijk: je komt door drassig gebied, laarzen zijn dus een aanrader. Dit volledig onverharde traject is dan weer niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.

(c) Mie De Backer/Provincie Antwerpen

Toch een korte voorstelling: je flaneert door een heel afwisselend landschap. De loofbossen zijn oud, een deel van het naaldbos wordt vervangen door het historische heidelandschap. Het gebied wordt begraasd door gallowayrunderen en schapen, die de begroeiing kort houden. Maar het meest lovend waren de wandelaars, die in 2017 deze uitstap naar de overwinning stemden, over de charme van de vallei van de kronkelende Molenbeek die je een eind op je weg volgt. Hier helpen houten vlonderpaden, bruggetjes en stapstronken je de beekoevers te overbruggen. Ook een echte traktatie voor kinderen!

Genieten van vogelgeluiden

In de Lovenhoek zet je vanzelf je oren en je ogen wijd open. In dit stiltegebied is het volop genieten van vogelgeluiden. Dit is een plek waar de sprinkhaanzanger (dat sprinkhaangeluid op de achtergrond komt dus uit zijn keel!), blauwborst en ijsvogel zich helemaal thuisvoelen. Ook de zwarte specht en de houtsnip worden hier gesignaleerd. Als je geluk hebt, spot je misschien wel een ree.

Wat je hier niét spot zijn cafeetjes of brasseries. Daarvoor moet je richting Vorselaar rijden, op een kilometer of vijf van de Lovenhoek. Onderweg kom je restaurants Melien’s en De Wingerd tegen, in het centrum van Vorselaar heb je onder meer Den ouwe Post, Schranshoeve en diverse cafés, theehuisjes en snackbars. Opgelet: openingstijden en diensten kunnen op dit ogenblik anders zijn dan gewoonlijk. Vooraf reserveren in restaurants is vaak verplicht. Raadpleeg dus best vooraf de website(s).

Meer weten?

Over de wandelroute in Lovenhoek vind je hier (Provincie) en hier (Natuurpunt) alle informatie. Alle winnaars van de wedstrijd ‘Wandeling van het jaar’ in de provincie Antwerpen staan hier samen.

Gezien de coronaproblematiek is het aan te raden om je vooraf even te informeren over de vermelde stopplekken:

Praktische info

  • 2 vertrekpunten: Pallaaraard 36, 2290 Vorselaar (parkeermogelijkheid langs rustige zandweg) of kruising zandpad Pulderdijk/Boskant, 2242 Pulderbos-Zandhoven
  • Afstand:  5,5 km
  • Periode: altijd
  • Traject: Natuurpuntwandeling, aangegeven met oranje driehoeken in wijzerzin
  • Extra info: dit is een laarzenwandeling!

Coverbeeld: Natuurpad Lovenhoek (c) Mie De Backer / Toerisme Provincie Antwerpen

Nog meer wandelplezier in eigen land:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content