Getty Images

Wandelroute: kuieren rond minidorpje Gijzelbrechtegem

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, afgestemd op het seizoen. Deze week stappen we door het West-Vlaamse landschap van de beroemde Vlaamse schrijver Stijn Streuvels.

Een bergtop van 80 meter

Stilaan vervallen de strenge coronamaatregelen die ook voor uitstappen gelden. De horeca start langzaam weer op en de meeste parken en natuurdomeinen zijn open. Natuur en Bos geeft hier nog richtlijnen bij uitstappen door natuurgebied. De algemene regels bij uitstappen en andere activiteiten vind je hier. We raden je sterk aan om, als je horeca of andere stopplaatsen wil bezoeken, even de website te checken.

Een eenvoudige, korte, puur landelijke uitstap is deze Kleine Kluiswandeling. Ze draait rond een piepklein dorpje en heeft eigenlijk maar één doel, behalve volop genieten van de buitenlucht, zoals aan de Bouvelokapel, met een subliem panorama.

Op 7 kilometer van Gijzelbrechtegem, in Ingooigem, bezoek je het Lijsternest, de vroegere woonplek van Stijn Streuvels, een van Vlaanderens beste schrijvers. In Vichte (9 km) bezoek je Brouwerij Verhaeghe en proef je hun uitstekende bieren. En in Tiegem (5 km) moet je de gastronomie en vooral het versgebakken brood van ‘t Mag proberen. Kortom: deze wandeling is perfect te combineren met een heerlijk rustige streekverkenning.

In deze streek van Stijn Streuvels ‘De Vlasschaard’ ontbreken de vlasvelden niet. De oogst gebeurt vanaf half augustus. (c) Westtoer

We starten deze met zeshoekige borden aangegeven uitstap aan de kerk van Gijzelbrechtegem, dat door de bewoners ‘Grijsloke’ wordt genoemd. Voor de fusie van 1971 was dit een van de kleinste dorpjes van Vlaanderen. We stappen naar het zuiden over de Kortenberg, draaien even links en trekken dan weer verder zuidwaarts. De wegen hebben hier toepasselijke namen: van ‘Trage weg 2’ gaat het via een ommetje om de spoorweg over te steken oostwaarts over ‘Trage weg 29’. Heel landelijke slenterwegen, dus. We buigen even naar het noorden, weer de spoorweg over, blijven tussen de velden stappen en arriveren bij ‘Trage weg 22’.

Vredig grazende koeien met op de achtergrond Bouvelobos. (c) Westtoer

Vanaf hier maken we flinke kronkels, ruwweg naar het noordwesten, in de richting van en voorbij het Bouvelobos. In de middeleeuwen was deze plek een dicht woud, deel van van een uitgestrekt bosgebied van maar liefst 166 hectare! Vooral in de 19e eeuw is daar heel wat van verloren gegaan. Het Bouvelobos is privédomein, maar je hebt wel een prachtig uitzicht op dit mooie stukje natuur.

Via de oriëntatietafel bij de Bouvelokapel spot je alle dorpen in de omgeving. (c) Westtoer

We zetten onze weg nog even naar het noorden voort, en zakken met een flinke bocht weer af naar Gijzelbrechtegem. Dat ‘afzakken’ mag je niet letterlijk nemen, want stilaan bereiken we het letterlijke hoogtepunt van de wandeling, op de top van wat hier de ‘Kleine Kluisberg’ wordt genoemd. We staan bij de Bouvelokapel, op 80 meter boven de zeespiegel met een weids panorama op het glooiende landschap en de dorpen in de omgeving. Die kun je spotten dankzij een oriëntatietafel, dicht bij de kapel. Ze werd in 1952 opgericht omdat het dorp tijdens WOII gespaard bleef van groot oorlogsgeweld. Het hoeven niet altijd monumenten voor de doden te zijn …

Taverne De Bergrust. (c) Westtoer

En voilà, de wandeling zit er al bijna op. Nog één bocht en we zien de kerk van Gijzelbrechtegem liggen. Misschien ons einddoel, of misschien blazen we nog even uit in Taverne De Bergrust – al was de ‘berg’ in ons geval toch vooral een flinke heuvel. En, zoals we hierboven schreven: dit hoeft niet het eindpunt te zijn van de verkenning van deze mooie streek. Behalve bezoeken aan de omgevende dorpjes kunnen wandelaars die nog wat extra kilometers in de benen hebben ook perfect nog een stuk van het 119 km lange wandelnetwerk ‘Land van Streuvels’ afleggen, dat dwars door het dorp loopt.

Meer weten?

Voor meer informatie over de wandelroute kun je hier terecht. Er is ook een kaartje van de route, dat je op dezelfde plek voor € 3 kunt bestellen.

Hier vind je meer informatie over de Leiestreek die je op deze route doorkruist. Voor meer wandelingen en de mogelijkheid om zelf uitstapjes op maat te plannen, klik je hier.

Praktische info

  • Vertrekpunt: de kerk van Gijzelbrechtegem, Gijzelbrechtegemstraat, 8570 Anzegem
  • Afstand: 7,5 kilometer
  • Periode: altijd
  • Traject: volg de zeshoekige borden ‘Kleine Kluis’
  • Extra info: De pdf van de route en de gpx-file voor je gps kun je hier downloaden.

Nog meer uitstapjesplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content