Zo wordt Nieuwjaar overal ter wereld gevierd

Zo wordt Nieuwjaar overal ter wereld gevierd
Getty Images

Nog eventjes geduld en dan zetten we het nieuwe jaar in. Bij ons gaat Nieuwjaar gepaard met een spetterend vuurwerk en knallende champagnekurken, maar overal ter wereld zijn de tradities net een beetje anders. Op dit uur onze tijd knallen hier de champagnekurken:

11 uur

De champagnekurken knallen het eerst op het Christmaseiland Kiribati. Dit eilandje ligt net ten westen van de zogenoemde datumgrens, de lijn waar de ene dag eindigt en de volgende begint. De inwoners vieren de start van het nieuwe jaar gewoon zoals wij dat doen, alleen 13 uur vroeger.

14 uur

In het Australische Sydney vieren anderhalf miljoen mensen de overgang van oud naar nieuw met het grootste vuurwerk ter wereld. Vanaf 130 verschillende plekken rond Sydney Harbour Bridge knallen 25.000 vuurpijlen en 11.000 vuurwerkbommen de lucht in. Wie het spektakel live wil bijwonen, zoekt het best ‘s morgens al een plekje.

17 uur

Chinezen vieren de overgang van oud naar nieuw niet op 31 december. Het Chinese jaar begint pas op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. In 2012 is dat op 23 januari. In de aanloop naar het nieuwe jaar betalen Chinezen hun schulden, kopen ze nieuwe kleren en geven ze het huis een grondige poetsbeurt. Het feest zelf wordt gevierd met een uitgebreid feestmaal, draken- en leeuwendansen, cadeautjes en vuurwerk. Chinees Nieuwjaar is traditioneel een familiefeest. Half januari keren Chinezen uit de hele wereld terug naar China om oudejaarsavond thuis door te brengen!

21 uur

In Dubai lopen ze 3 uur voor op ons en vieren de jaarwisseling dus al een beetje vroeger. Dat doen ze met een spectaculaire licht- en vuurwerkshow op de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld.

22 uur

Russen vieren oudjaar twee keer. Op 31 december en op 13 januari. Op 31 december komen de Moskovieten samen op het Rode Plein. Daar tellen ze – in het gezelschap van vrienden en wodka – af naar middernacht, waarna een groot vuurwerk volgt. Op 13 januari vieren ze de overgang van oud naar nieuw een tweede keer, tijdens het traditionele ‘Oud Russische Nieuwjaar’.

23 uur

Terwijl de Russen oudjaar vieren bij vriestemperaturen, zomert het in Zuid-Afrika volop. Zuid-Afrikanen zetten meestal geen kerstboom, maar zorgen wel voor kerstsfeer door traditionele liedjes te spelen op de radio. Dankzij de aangename temperatuur vieren ze oudejaarsavond buiten met een traditionele barbecue.

In Londen is het dan weer wat frisser terwijl 2019 wordt ingeluid. Dat gebeurt met spectaculaire vuurwerkshows, cruises op de Thames en heel wat feestgedruis.

00 uur

Echte Madrilenen tellen af op de Puerta del Sol, het centrale plein van de hoofdstad. Bij elke klokslag om middernacht eten ze één druif. Alleen wie alle twaalf druifjes op tijd op heeft, gaat een gelukkig jaar tegemoet.

4 uur

Brazilianen houden van een stevig feestje. Ze komen samen op het strand van Copacabana en dragen witte kleren om hun goede voornemens uit te drukken. Wie geel ondergoed draagt, wil vooral geld en roem. Voor Brazilianen is de overgang van oud naar nieuw een geloofstraditie. Daarom gooien ze bloemen en eten in de golven als offer aan de zeegodin iemanjá.

6 uur

Het befaamde neerlaten van de glitterbol op Times Square in New York is een traditie die al meer dan 100 jaar meegaat. Elk jaar verzamelen één miljoen mensen voor deze countdown. Doorheen het jaar kan iedereen die Times Square bezoekt, goeie voornemens en verlangens neerpennen op speciale confettibollen. Op 31 december worden alle confetti’s verzameld en uitgestrooid.

11 uur

Het eiland Samoa gaat als laatste het nieuwe jaar in. Het land is gelegen aan de oostkant van de datumgrens, ongeveer halfweg tussen Hawaï en Nieuw-Zeeland. Of beter gezegd: was gelegen, want de bewoners van het eiland zetten op 29 december 2011 de kalender één dag vooruit en verschuiven naar de westkant van de datumgrens.

We wensen jullie alvast een spetterend 2020!

Nog wat feestinspiratie nodig?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)