Koekjes versieren: zo maak je een feestelijk cadeautje

Wie Kerstmis zegt, denkt meteen aan lekker eten, gezellig samen zijn en niet te vergeten: cadeautjes! Redactrice Lynn toont in bovenstaande video hoe je een koekje kunt versieren als feestelijk cadeautje. Leuk om te geven of om zelf van te smullen bij een kopje koffie.

Voor je aan de slag gaat…

  • Het glazuur dat gebruikt wordt, is royal icing. Dit glazuur moet uitharden en dat duurt minimaal 6 uur, maar voor de zekerheid laat je je koekjes best een nachtje rusten voor je ze inpakt.
  • Bewaar je gedecoreerde koekjes op een droge, koele plaats. Zet ze niet in de koelkast, want door het vocht kan het glazuur niet hard worden.
  • Zorg dat de koekjes volledig zijn afgekoeld voor je ze decoreert, anders smelt je glazuur.

Een cadeautje om op te eten

Het recept voor de koekjes (ongeveer 30 stuks)

Ingrediënten:

  • 1 ei
  • 400 gram bloem
  • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 150 gram fijne suiker
  • 1 zakje vanillesuiker

Bereiding:

  1. Meng de boter en suiker tot een romige massa. Voeg vervolgens het ei toe en geleidelijk aan de bloem, en kneed tot je een stevig koekjesdeeg hebt.
  2. Wikkel je deegbal in plastic folie of doe in een bewaardoosje, en laat een uurtje rusten in de koelkast. Na het rusten laat je je deeg terug op kamertemperatuur komen.
  3. Verwarm de oven voor op 180° Celcius en bekleed een bakblik met bakpapier.
  4. Bestrooi je werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot ongeveer een halve cm dik.
  5. Steek je vormpje uit het deeg en leg deze figuurtjes op de bakplaat.
  6. Bak de koekjes 12 à 13 minuten*. De koekjes kunnen nog zacht aanvoelen als je ze uit de oven haalt, maar eens ze zijn afgekoeld zijn ze hard.

* De baktijd kan per oven verschillen. Hou je koekjes dus steeds goed in de gaten. Zodra het randje lichtbruin begint te worden, mogen ze er zeker uit.

Zo maak je het glazuur (royal icing)

Ingrediënten:

  • 400 gram poedersuiker
  • 2 rauwe eiwitten (als je liever geen rauwe eiwitten gebruikt, kun je dit vervangen door eiwitpoeder)
  • Kleurstof naar keuze (kies bij voorkeur voor gelkleurstoffen: deze zijn erg geconcentreerd waardoor je er maar weinig van nodig hebt)

Bereiding:

  1. Doe de poedersuiker en de eiwitten in een kom en meng tot je een witte, vloeibare massa hebt.
  2. Voeg de kleurstof toe en meng goed.
  3. Je kunt met de consistentie van je glazuur spelen: om het dikker te maken, voeg je poedersuiker toe en om het vloeibaarder te maken doe je er water of citroensap bij. Let op, voeg niet te veel vocht in een keer toe. Dit doe je best met een theelepeltje en voeg indien nodig meer toe.

Kom naar de Libelle Winterfair

Op de Libelle Winterfair toont redactrice Lynn iedere dag hoe je leuke kerstkoekjes kunt versieren. Je kunt nog tot en met zondag 24 november een kijkje komen nemen, vragen komen stellen of gewoon een babbeltje doen met onze redactie. Je vindt ons in Studio Winterfair, stand 433. Tickets zijn slechts 11 euro in voorverkoop en bestel je via deze link.

Meer koekjes om te versieren:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)