Onbekend Gent

Je denkt dat je Gent al helemaal kent? Laat je verrassen door onze tips!

Gent is allesbehalve een onbekende stad te noemen. In de Middeleeuwen bekleedde Gent een toppositie in Europa en ook nu is het nog een  toeristisch trekpleister. Toch zullen we jullie proberen overtuigen dat er nog heel wat nieuws te ontdekken valt in Gent.

 

Sightseeing

 

Prinsenhof

In de 13e eeuw was het Prinsenhof een enorm kasteel waar Keizer Karel zijn prinsenjaren doorbracht. Van dat hof blijft nu niet veel meer over: het kasteel staat er niet meer. Prinsenhof is nu vooral een  wijk met middeleeuwse huisjes waar het heerlijk vertoeven is. De Lievekaai, Hof ter Walle en St-Widostraat  zijn maar enkele van de straatjes!

 

Portus Ganda

Een rustplekje net buiten het stadscentrum kan je vinden aan de Portus Ganda. In deze jachthaven voor passanten vloeien de Schelde en de Leie samen. Het ontstaan van Gent (Ganda = samenvloeiing) vindt hier zijn oorsprong. Nestel je op één van de bankjes in het midden van de rivier en je hebt gevoel dat je het ruime sop aan het verkennen bent.

 

 

Sint-Baafsabdij

Een verborgen parel in Gent is de Sint-Baafsabdij. Letterlijk verborgen, want als je aan de Portus Ganda loopt, zou je niet vermoeden dat middenin de buurt een ruïne te vinden is. Van de oorspronkelijke abdij gebouwd in de jaren 600 blijft vandaag niet veel meer over. Had het er nu nog in zijn oorspronkelijke staat gestaan, was het echt het pronkstuk van Gent geweest, weet de stadsopzichter ons te vertellen. Toch blijft het indrukwekkend om door de site te lopen. De Sint-Baafsabdij kan wel enkel met gids worden bezocht, en dat alleen op zondag. Volgende gidsverenigingen organiseren bezoeken: Gandante, de Gentse Gidsen, Vizit en Ghent-Authentic.

Meer informatie en de agenda van de rondleidingen en openingsdagen kan je vinden op de website van de  Buren van de Abdij .

Sint-Pietersabdij

De Sint-Pietersabdij is door velen gekend, maar wist je dat aan de achterkant ook een prachtige tuin te vinden is? Deze is overigens gratis te bezoeken. Het is er ideaal om neer te vlijen bij mooi weer. Naast de ruïnes vind je in de tuin ook een wijn- en boomgaard.

 

 

 

Met de kids

 

Het Gravensteen

De sightsee-tips van hierboven zijn best ook leuk om met kinderen te doen. Als je toch iets kindgericht wil, is het Gravensteen bezoeken een aanrader. Verschillende gidsverenigingen in Gent organiseren rondleidingen speciaal voor kinderen (zie de vermelde gidsverenigingen van hierboven). Maar ook zonder gids zullen de kinderen geprikkeld blijven. Met niet veel verbeelding voelen ze zich snel een prins of jonkvrouw in het kasteel. Tegenwoordig kan je spruit er ook zijn verjaardagsfeestje geven: meer informatie vind je hier.

 

De Wereld van Kina

In een zijvleugel van de Sint-Pietersabdij vind je De Wereld van Kina, een natuurmuseum voor kinderen en jongeren. Naast tijdelijke tentoonstellingen is er ook een vaste collectie. Je leert er alles over insecten, vogels, dinosaurussen en andere wezens. Neem ook eens een kijkje in De Tuin van Kina, waar je vleesetende planten en vogelspinnen van dichtbij kan bekijken. Brrr!

 


Origineel winkelen

 

Wat uitgekeken op de alom gekende Veldstraat? We laten jullie alternatieve shopbuurten zien! Allereerst zijn er de gezellige straatjes rond de Kalandeberg (zie foto). Je kan daarna doortrekken naar de Kortedagsteeg. Daar kan je winkelen bij Mer du Nord, Scapa, Bellerose en vele andere shops. Ben je op zoek naar originele boetiekjes, ga dan naar Oudburg en de aanpalende straatjes. Een buurt waar zich steeds meer winkeltjes vestigen! Dan heb je ook nog de straatjes in de buurt van de Vrijdagsmarkt, waar je zeker de Serpentstraat niet mag overslaan.

Met dank voor de samenwerking van Historische Huizen Gent.

1  

ruines.jpg FR

ruines.jpg FR

2  

lievekaai2.jpg FR

lievekaai2.jpg FR

3  

roomer.jpg FR

roomer.jpg FR

4  

huiszwaluw.jpg FR

huiszwaluw.jpg FR

5  

amberhoeve.jpg FR

amberhoeve.jpg FR

6  

Koffiehuis Labath

Koffiehuis Labath

7  

korenmarkt.jpg FR

korenmarkt.jpg FR

8  

neuzekes.jpg FR

neuzekes.jpg FR

9  

bord'eaux.jpg FR

bord’eaux.jpg FR

10  

j'h-taart.jpg FR

j’h-taart.jpg FR

11  

fatima.jpg FR

fatima.jpg FR

12  

fille-d'oh.jpg FR

fille-d’oh.jpg FR

13  

zoot.jpg FR

zoot.jpg FR

14  

zaza-rouge.jpg FR

zaza-rouge.jpg FR

Vorig artikel
Rox nu ook in boekvorm
Volgend artikel
Bobbejaanland opent Ukiland

Gratis toegangsticket t.w.v. € 5 voor de Gentse Jaarbeurs

Ladies, neem je agenda er maar bij want van 16 tot en met 24 september vindt de enige, echte Jaarbeurs Gent weer plaats in Flanders Expo. Ben je er al eens geweest? Dan weet je dat je ook dit jaar weer zal kunnen genieten van diverse activiteiten en interessante aanbiedingen!

gratis