Opgelet: reuzenberenklauw in bloei

Opgelet: reuzenberenklauw in bloei
Closeup of white blooming Giant Hogweed or Heracleum mantegazzianum plants in their natural habitat.; Shutterstock ID 208529239

Nog tot oktober staat de wilde plant berenklauw in volle bloei, en dat is niet zonder gevaar.

Oei, branderige berenklauw

De reuzenberenklauw is een wilde plant die giftig is en ons lelijk pijn kan doen. Bij aanraking kun je je ernstig verbranden. De giftige stoffen maken onze huid overgevoelig aan de zon dus wie per ongeluk berenklauw aanraakt, moet de zon absoluut 24 uur vermijden. Want dan pas zijn de gevolgen merkbaar. Eerst kunnen jeukende, rode vlekken of blaasjes ontstaan. Na een paar uur kunnen die zich ontwikkelen tot grote blaren. De blaren lijken op ernstige brandwonden en genezen na één tot twee weken. Daarna kunnen er grijsachtige pigmentvlekken op de huid achterblijven.

Reuzenberenklauw_groeihaard%20langwerpig[1]
Berenklauw in volle bloei

Spelende kinderen

De plant komt vooral voor in parken, weilanden, bermen en langs oevers en kan tot vier meter hoog worden. Tijdens het ravotten kan je kind snel in aanraking komen met deze plant. Het is daarom geen slecht idee om je spelende kinderen een foto te laten zien van de berenklauw en hen te vragen uit de buurt te blijven. Een enkele aanraking met de berenklauw is voldoende om pijnlijke wonden op te lopen. De stengel en bladsteelharen zijn de grootste boosdoeners.

Eerst hulp bij berenklauw

Is je kind in contact gekomen met een berenklauw? Volg dan onderstaande stappen:

  • Eerst de huid afwassen met water en zeep. Als er geen gelegenheid is om de huid af te spoelen, bedek de huid dan meteen.
  • Ga direct uit de zon en vermijd die de eerste week.
  • Wrijf het sap niet uit over de huid en raak het gezicht niet aan.
  • Bij blaren behandelen als brandwonden. Brandwondengaas en brandwondenzalf aanbrengen. Ga voor de zekerheid naar de huisarts.
  • Mocht de plant de ogen hebben geraakt: heel veel spoelen en in dit geval direct een arts raadplegen.
  • Als het sap in de mond is gekomen: ga direct naar de spoed. Dit is zeer gevaarlijk.

Huisdieren

Ga je wandelen met je hond in een park, natuurgebied of langs de berm? Dan kan ook je favoriete huisdier last hebben van berenklauw. Ook zij kunnen fel verbranden. Vooral na het maaien van wildgroei bestaat er gevaar want dan liggen de geknakte stengels overal. Raakte je hond berenklauw aan? Spoel je beestje met koud water en hou hem een tijdje uit de zon.

Oprukkend gevaar

De locaties waar reuzenberenklauw voorkomt wordt nauwgezet bijgehouden. Vooral in de provincie Oost-Vlaanderen is de stijging opmerkelijk. Op meer dan 35 plaatsen werd de plant opgemerkt, in plaats van de 9 locaties vorig jaar. Het is een moeilijk uit te roeien plant. Bij kleine, haarden moeten de planten manueel uitgespit worden tot 30 centimeter diep. Bij grotere haarden maai je best verschillende keren per jaar. De locatie is pas reuzenberenklauw-vrij na zeven jaar.

Lees meer:

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)