Fietsliefhebbers, kennen jullie ‘Vrienden op de Fiets’ al?

Door De Redactie

Goedkoop en gezellig overnachten bij mensen thuis, als alternatief voor kille blokhutten. Met dat idee richtte Nel de Blécourt in de jaren 80 Vrienden op de Fiets op.

Verrassende overnachtingen

Aan een goedkoop tarief kun je tijdens een trip overnachten in een slaapkamer, caravan of boot, aangeboden door andere leden. Eén voorwaarde: je moet aankomen met de fiets. Yvette Meyssen (60) uit Leuven is al vijf jaar lid van Vrienden op de Fiets en is laaiend enthousiast. 

“Via een oom van mijn man zijn we terechtgekomen bij Vrienden op de Fiets’,” vertelt Yvette. “Hij wist dat we erg graag fietsen, dus deze organisatie leek hem ideaal voor ons.” Het concept bevalt Yvette en haar man goed. “Dat je op voorhand niet weet waar je terechtkomt, maakt de fietstocht nog fijner. Het is altijd een verrassing.”

Samen op de tandem

Ondertussen zijn Yvette en haar man Joop al twee keer met hun tandem naar Nederland gefietst. “Wij hebben geïnvesteerd in een goede fiets,” klinkt het. “Dankzij de dubbele kracht doe je gemakkelijk 80 kilometer op een dag.”

“We fietsten tot nu toe altijd naar Nederland. Daar is het toch een stuk veiliger op de baan,” zegt Yvette. “We hebben eens een tocht gedaan tot in Friesland en terug. Toen hebben we op zo’n tien gastadressen gelogeerd. Die kun je gemakkelijk vinden in het gastenboek dat je krijgt wanneer je lid wordt.”

Familieportret

Op het eerste adres waar Yvette en Joop ooit overnacht hebben, werden ze enorm warm onthaald. “Onze gastvrouw was een kunstenares. Overal in huis hingen kunstwerken van haar,” legt Yvette vol bewondering uit. “We vroegen haar toen of ze het zag zitten om van ons gezin een portret te schilderen.”

Na hun bezoek hielden ze via e-mail nog contact en stuurde Yvette een paar foto’s door. Enkele maanden later hing het familieportret te blinken in haar woonkamer.

In stijgende lijn

‘Vrienden op de Fiets’ blijft elk jaar groeien. Ze maken geen reclame, mensen moeten het zelf ontdekken. De organisatie bestaat enkel in Nederland, maar iedereen over heel de wereld kan zich aanmelden. “Momenteel hebben we ruim 85000 aangesloten vrienden, zo’n 2000 meer dan in 2014,” klinkt het bij de organisatie.

Stefanie Gerwen is directeur bij ‘Vrienden op de Fiets’. “Ook het aantal gastadressen stijgt,” zegt ze. “Die teller staat nu op 6000, dat zijn er ongeveer 200 meer dan vorig jaar.”

Iedereen die zich wil aansluiten, is welkom. “We screenen op voorhand niemand,” klinkt het. “Wij rekenen op vertrouwen tussen de gastadressen en vrienden. En dat blijkt te werken. We krijgen zelden of nooit klachten. Onze vrienden behandelen elkaar met veel respect.”

Je kunt je aansluiten bij de organisatie voor € 10 per kalenderjaar.  Overnachten bij een gastadres kost voor kinderen tot 12 jaar € 9,50 en voor volwassenen € 19, ontbijt inbegrepen. Meer info vind je op Vrienden op de fiets.  

Gastredacteur en beeld: Astrid Janssen

 

Partner Content