Orchideeën op hun sierlijkst

Door De Redactie

Ze zijn de prima ballerina's onder de kamerplanten, en hebben niet veel nodig om te schitteren. Een sobere vaas, een strakke sierpot...zo bloeien ze helemaal open!

In grand gala

Een klassieke schikking, een plant die volledig in een glazen vaas zit, als onder een stolp, voor Miltonia, een verrassende en originele orchideeënsoort. De naam viooltjesorchidee is voor haar eigenlijk te bescheiden. De grote, platte bloem met opvallende, fraai getekende lip en een lichte honinggeur, is véél imposanter dan het schuchtere viooltje.

Groots duet

Twee takken Cymbidium – een met witte bloemen met roze lip, en een met roze bloemen – volstaan voor een indrukwekkend boeket.
Tip: verwijder de onderste Cymbidiumbloemen als ze gaan verwelken. Dat stimuleert de bovenste knoppen om alsnog open te bloeien.

Solo-optreden

Elke Cymbidiumbloem is een sieraad op zich en verdient dus oog een eigen "zetting". Kies voor een opvallend, bij voorkeur antiek of handgemaakt, kopje of schaaltje.

Bamboe in bloei?

De Dendroblum nobile is een allesbehalve alledaagse verschijning. Je ziet meteen waarom ze "bamboeorchidee" wordt genoemd: opzij van de dikke, rietachtige stengels verschijnen de bloeistelen. De opvallende symmetrie van deze plant maakt er een onvermijdelijke blikvanger van. Als je twee planten naast elkaar zet, zoals hier, zet ze dan wel net zo ver uit elkaar dat hun silhouet heel mooi te zien is.

Sprookjesachtig

Venusschoentje is een bloem waar je je ogen niet van af kunt houden. Als je ze houdt als kamerplant, geef de bloemen dan een dun steuntje.

Glaspartij

De bloemen van een tak Phalaenopsis kan je makkelijk "verhuizen" naar een twijg die je mooier of grilliger vindt. Haal ze van hun oorspronkelijke tak en zet ze in kleine proefbuisjes. Maak die met een touwtje in een bijpassende kleur aan de twijg vast.

Kindsterretjes

Zoals bij veel plantenfamilies het geval is, bestaan er nu ook kamerorchideeën in minivorm. Ze hebben een ongelooflijk minuscuul potkluitje, maar lijken daar absoluut geen last van te hebben. Ze bloeien weelderig en in exotische kleuren. Zet enkele baby-orchideetjes in verschillende bloeikleuren bij elkaar. Zelfs theelichthoudertjes kunnen dienst doen als sierpotje.

 

Partner Content