Ouzo en sardientjes proeven op deze culinaire Griekse eilanden

Samen met Toerisme Griekenland

Wat heb jij recent het meest gemist? Lekker uit eten? Met een vakantie die je op de vier Griekse droomeilanden Lesbos, Chios, Samos en Ikaria doet belanden haal je meteen al je gastronomische achterstand in!

Elf miljoen olijfbomen, kristalhelder water, een hemels klimaat en… lekker eten en drinken: Lesbos gaat prat op zijn gastronomie. Zo vind je hier handmatig geperste olijfolie gemaakt van de Kolovi-olijf. Andere lokale specialiteiten van dit Noord-Egeïsch eiland zijn harde schapenkaas, tijmhoning en sardientjes. De beste manier om van dat alles te genieten is een tocht langs diverse cafés, waarbij je op hun terras van al dat lekkers proeft. Sardientjes met een heerlijke ouzo? Waarom niet! Ouzo kent namelijk zijn oorsprong in Lesbos, zoals het Ouzo Museum je haarfijn uitlegt.

Op het eiland van de eerste vrouwelijke dichteres Sappho kan je niet om Mytilini heen. De hoofdstad van Lesbos is een van de oudste steden van Griekenland. Het ideale dagschema? Je begint de dag met een bezoek aan de Byzantijnse burcht, een museum of een andere bezienswaardigheid zoals het antieke theater of het Romeinse Aquaduct. Later op de dag strijk je neer op het strand Tsamakia, aan de voet van het kasteel. Een waardige uitdager voor Mytilini is de tweede stad, Molyvos. Je flaneert er langs prachtige herenhuizen uit de 18e eeuw en dineert superromantisch in een traditionele taverne in het haventje.
Met een kustlijn van 379 km is hier voor elk wat wils, van zandstranden tot kiezelstranden, van georganiseerde stranden tot afgelegen stranden als Anaxos, Vatera en Isidoros. Wil je meer dan zon, zee en strand? Dan wacht het avontuur: duiken, hiken over lavapaden of windsurfen in de superheldere wateren van de Egeïsche zee!

©Shutterstock

Masticha-likeur ontdekken in Chios

Iets ten zuiden van Lesbos ligt Chios, drie uur varen of 30 minuten vliegen. Ontdek zeker een van de mastiekdorpen. Mastiekdorpen? Nergens anders vind je zoveel mastiekbomen, die het hars opleveren voor de productie van kauwgum en… de aromatische Masticha-likeur. Prima voor de spijsvertering, maar vooral heel lekker! De mensen die leven van de mastiekbomen wonen in dorpen die mastiekdorpen worden genoemd. Die zijn dus een bezoekje waard, zoals het zwart en wit gekleurde Pyrgi. Helemaal weg van de mastiek? Bezoek dan het Chios Mastic Museum.

Dessertwijn proeven in Samos

Nog zuidelijker ligt Samos, het eiland waar Pythagoras zijn beroemde wiskundige stelling bedacht. Nu trek je hier naartoe voor het ongerepte groen, de flamingo’s en pelikanen en de verrassende wandel- en fietsroutes. Een tip van de locals is de boottrip naar het nabijgelegen Samiopoula, dat een idyllisch zandstrandje heeft. Samos gaat prat op zijn Heraion-tempel en op zijn zoete muskaatwijn. Een typische dessertwijn? Ja, maar deze wijn past ook bij een kaasschotel of een lekker gegrild kippetje. De muskaatwijn uit Samos won wereldwijd al vele prijzen! Ontdek zelf de muskaatwijn die de Romeinen al wist te verleiden en leer er vervolgens alles over in het wijnmuseum.

©Shutterstock

Mediterrane kookworkshop in Ikaria

Behalve naar Samiopoula kan je vanuit Samos een uitstap maken naar het eiland Ikaria. Een uitstap die je smaakpapillen nog lang zullen heugen! De hoge levensverwachting van de bewoners verklapt het al: hier is het heerlijk toeven. Je eet er vers gevangen vis en veel groenten. Leer zelf hoe het gezonde én lekkere mediterrane dieet deugd doet aan lijf en leden door een kookworkshop te volgen. En dan ben je voldoende gewapend om als een echte local mee te dansen tijdens een van de vele feesten op het eiland…

©P Merakos

Praktisch

Zin in vakantie dit jaar? Ontdek de vele troeven van de Noord-Egeïsche eilanden van Griekenland. Voor je verblijf boek je via een touroperator of rechtstreeks bij een hotel in de gewenste prijs- en luxeklasse. De Griekse coronamaatregelen vind je op Greece Health First en de laatste updates over reizen naar Griekenland vind je op travel.gov.gr. Vergeet ten slotte niet het online PLF formulier in te vullen.

Meer tips over deze en andere bestemmingen in Griekenland vind je op I love Griekenland.