© Getty Images

5 dromerige wandelingen ver weg van de bewoonde wereld

Door Hanne Bral

Tsjirpende vogels, adembenemende vergezichten, een zelfgemaakt lunchpakket aan de voet van de berg, … Heb je nood aan een fiks natuurbad? Wij tippen vijf dromerige wandelroutes in Europa, ver weg van de bewoonde wereld. Ze verdienen zonder twijfel allemaal een plekje op je bucketlist!

5 van de mooiste wandelroutes in Europa

Slow travel is een reistrend die nog niet meteen lijkt weg te gaan. Met de trein of de camper rustig de tijd nemen om het land te zien. En vooral uitgerust terugkeren, in plaats van uitgeput.

Ook het gerenommeerd trendwatchersbureau WGSN is ervan overtuigd dat we dit jaar vooral voor ontspannende vakanties kiezen, met focus op onze mentale en fysieke gezondheid. Een wandelvakantie is hiervoor dus ideaal!

Als inspiratie voor je wandelvakantie, tippen we hieronder vijf van de mooiste wandelroutes in Europa. De meeste routes zijn op hun mooist tussen eind mei en eind september, zeker de wandelingen door de bergen. Al zijn juli en augustus vaak de iets drukkere maanden, op deze desolate wandelpaden ontsnap je aan het massatoerisme.

1. Sokolica – Diablak, Polen

wandelroutes Europa
Pieniny, Polen © Kuba Regulski via Unsplash

14,5 km • niveau: gemiddeld tot pittig

Deze eerste wandelroute neemt je mee langs de grens tussen Polen en Slowakije. Je passeert zelfs de grenssteen. De natuur is er prachtig ongerept: groene oerbossen wisselen af met indrukwekkende vergezichten.

Al is dit ook wel een stevige wandeling. Met de 740 hoogtemeters zul je vooral je bovenbenen trainen. Maar vergeet onderweg vooral niet van het fenomenale uitzicht te genieten.

Je vindt de wandelroute hier.

2. Hardangervidda National Park, Noorwegen

Hardangervidda National Park
© Kacper Borucki via Unsplash

4 – 25 km • niveau: van simpel tot uitdagend

Noorwegen is een paradijs voor al wie houdt van pittoreske langeafstandswandelingen. Van oeroude loofbossen, diepe ravijnen en woeste watervallen tot imposante rotspieken en weidse vergezichten: in het Hardangervidda National Park waan je je echt in de wildernis.

Wil je echt helemaal alleen zijn, en onderweg amper andere wandelaars tegenkomen? Vermijd dan het stukje van Kinsarvik naar Trolltunga en kies voor de iets langere route.

Je vindt de wandelroute hier.

3. Sierra de las Guillerías, Spanje

wandelroutes Europa
Tavertet © Mati Mango via Pexels

7,7 km • niveau : gemiddeld

Een van de mooiste wandelroutes in het zuiden van Europa is ongetwijfeld deze, doorheen de Sierra de las Guilleras. Dat is een natuurpark op anderhalf uur rijden van Barcelona, dat nog vrij onontdekt is.

Hier vind je eeuwenoude bergdorpjes vlak naast een gigantische kloof, met bijhorend bergmeer. Het wandelpad slingert doorheen ruige bossen, langs bergwanden omhoog tot de Puig del far, waar je geniet van een eindeloos uitzicht. En wie weet spot je wel zeldzame, wilde bloemen of een echte slechtvalk. De wandelingen zijn hier best pittig, maar ontzettend mooi.

Je vindt de wandelroute hier.

4. Le massif du Dodon (Alsace), Frankrijk

wandelroutes Europa
© Armands Brants via Unsplash

15,7 km • niveau: gemiddeld

Ook in Frankrijk kun je beeldig wandelen. Deze volgende wandeling neemt je helemaal mee tot aan de top van Mont Donon, waar een mythische tempel pronkt. Deze heilige berg is vooral gekend onder de locals. Hier waan je je net in een Asterix en Obelix-stripverhaal.

Je vindt de wandelroute hier.

5. Oeschinensee, Zwitserland

Oeschinensee, Zwitserland
© Patrick Robert Doyle via Unsplash

2 – 8 km • niveau: gemakkelijk tot gemiddeld

Tot slot kan ook Zwitserland uiteraard niet ontbreken in dit lijstje met de mooiste wandelroutes van Europa. De Oeschinensee is dan ook een van de meest iconische natuurplekken van het land.

Je kunt meteen starten met wandelen aan de voet van de berg, of de kabelbaan naar boven nemen en het eerste deel overslaan. Welke van de twee je ook kiest: boven geniet je van fantastische vergezichten over het ijsblauwe meer. Misschien kom je onderweg ook wel een kudde alpenkoeien tegen.

Tip: Ben je een vroege vogel? Trek er nog voor het ochtendgloren op uit en trakteer jezelf op de meest dromerige zonsopgang.

Je vindt de wandelroute hier.

Bron: Goboony

Nog meer inspiratie:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content