Getty Images

Libelle Leesclub: 7x romans die zich afspelen tijdens WOI

Door Marlies Picavet

Op zoek naar pakkende romans die zich afspelen tijdens of rond WOI? Wij maakten een lijstje met onze favorieten, telkens met sterke vrouwen in de hoofdrol.


Nog meer inspirerende boekentips? Die vind je elke dag in onze Facebook-groep ‘Libelle Leesclub’, waar onze leden al hun favorieten met elkaar uitwisselen! De ideale plek voor echte boekenfans!


7x romans over WOI

1

‘Gloriedagen’ – Corina Bomann

Gloriedagen

Berlijn, 1919. Dr. Louis Conradi bevindt zich op een kruispunt in zijn leven. De oorlog maakte een kruis over zijn plannen om als missionarisarts naar Afrika af te reizen, en in Zwitserland, waar hij nu woont, lijkt geen toekomst voor hem te zijn weggelegd. Dan hoort hij dat in Berlijn een ziekenhuis herbouwd wordt. Waldfriede – voorheen een chic sanatorium voor de rijken – wordt een hospitaal voor álle Berlijners. Hij meldt zich aan en inspireert onder andere de jonge verpleegster Hanna Richter om er ook flink de schouders onder te zetten.

 

Een roman die haarfijn de Duitse periode na WOI weergeeft. Pakkend én historisch correct.

 

Het eerste deel van de enthousiast onthaalde Walfriede-reeks van bestsellerauteur Corina Bomann.

 

Ons Libelle recensieteam las ‘Gloriedagen’. Benieuwd wat onze lezeressen ervan vonden? Hier lees je hun reviews.

 

‘Gloriedagen’ verscheen bij Meulenhoff Boekerij. Ontdek de roman hier.

2

‘De oorlogsbibliotheek’ – Addison Armstrong

De oorlogsbibliotheek

1918. Emmaline Balakin leeft meer in haar boeken dan in haar eigen leven. Maar wanneer ze bij het Dead Letter Office een envelop geadresseerd aan iemand uit haar verleden in handen krijgt, besluit ze op avontuur te gaan als bibliothecaresse aan het front.
1976. Kathleen Carre wil graag bewijzen dat ze het verdient om aangenomen te worden aan de United States Naval Academy. Maar niet iedereen wil vrouwelijke cadetten aan de Academy. Om zichzelf te beschermen zal ze moeten leren anderen te vertrouwen, zelfs als ze een geheim ontdekt dat haar ondergang zou kunnen betekenen.

 

Grote boekenfan en geïnteresseerd in hoe het er aan het front aan toeging? Dan is deze historische roman een absolute must.

 

‘De oorlogsbibliotheek’ verscheen bij The House of Books. Bestel het boek hier.

3

‘De moed van het weesmeisje’ – Anne Jacobs

De moed van het weesmeisje

Het is 1916. De villa van de familie Melzer is veranderd in een militair ziekenhuis. Marie heeft het beheer van de fabriek op zich genomen terwijl Paul zich aan het front bevindt. De dochters van het huishouden zorgen samen met het personeel voor de gewonden. Ze zijn hoopvol, tot triest nieuws hen bereikt: Maries zwager is aan het front omgekomen en Paul is als krijgsgevangene in handen van de Russen.

 

Dat de oorlog zich overal laat voelen, wordt erg duidelijk in dit gevoelige verhaal. Je komt niet enkel meer te weten over de militaire kant van de zaken, maar vooral ook over hoe het dagelijks leven van gewone gezinnen helemaal op z’n kop werd gezet.

 

Let op: dit is het tweede deel van de Weesmeisje-reeks van Anne Jacobs. We raden je aan om eerst ‘Het weesmeisje’ te lezen. Na dit deel volgen er nog eens vier delen. Voldoende leesvoer, dus!

 

‘De moed van het weesmeisje’ verscheen bij Xander Uitgevers. Je vindt de roman hier.

4

‘Een huis aan de rivier’ – Liz Fenwick

Na haar scheiding verhuist Thea naar een pittoreske, vervallen cottage aan de rivier Tamar, die precies tussen Cornwall en Devon loopt. Op deze prachtige plek hoopt ze eindelijk rust te vinden. Maar vlak na haar aankomst vindt ze een aantal brieven, samengebonden met een lint, die zijn geschreven door een man die zich ‘Z’ noemt. De brieven zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog vanaf het front aan een geliefde gestuurd; het lijkt een liefdesverhaal met een tragisch einde te zijn.

Terwijl ze de cottage en het land eromheen weer tot leven brengt, ontdekt Thea steeds meer over de twee mysterieuze geliefden. En haar eigen familiegeschiedenis blijkt meer te maken hebben met deze plek dan ze had kunnen vermoeden…

 

Romantische zielen komen ongetwijfeld aan hun trekken met dit raadselachtige verhaal. Het bekijkt de Eerste Wereldoorlog absoluut door een onverwachte bril.

 

‘Een huis aan de rivier’ verscheen bij Meulenhoff Boekerij. Je koopt het boek hier.

5

‘Alle sterren aan de hemel’ – Sarah Lark

Alle sterren aan de hemel

Hannover, 1910. Het is liefde op het eerste gezicht tussen de Joodse Mia en de adellijke Julius. Maar hun omgeving accepteert hun liefde niet, en ze besluiten te emigreren naar Nieuw-Zeeland, waar ze een paardenfokkerij willen opzetten. Eenmaal daar aangekomen vinden ze de jonge Wilhelmina bereid hen te helpen in het bedrijf. Maar als de oorlog uitbreekt, verdenkt men Mia en Julius van spionage voor de Duitsers en worden ze apart van elkaar geïnterneerd. Wilhelmina weet het bedrijf draaiende te houden, maar zij blijkt een heel eigen agenda te hebben, en na de oorlog is niets meer zoals het was…

 

Wat soms vergeten wordt, is dat WOI niet enkel uitgevochten werd in Europa. Deze roman verkent de perikelen aan de andere kant van de wereld.

 

‘Alle sterren aan de hemel’ verscheen bij De Fontein. Bestel de roman hier.

6

‘De kaasfabriek’ – Simone van der Vlugt

De kaasfabriek

Amsterdam, 1892. Lydia rouwt om de dood van haar ouders, die kort na elkaar zijn overleden. Ze heeft hun huis in Amsterdam en buitenhuis in Purmerend geërfd. Ondanks het verlies zit ze vol ideeën voor de toekomst en voor het uitvoeren van haar vaders plannen: een moderne kaasfabriek beginnen, op stoomkracht en met een hoge productie. Maar als vrouw alleen mag ze geen onderneming starten.
Antwerpen, 1914. Nora, de dochter van Lydia, trouwt met Ralph Reymaekers en het paar vestigt zich in de havenstad. Na een ernstig conflict met haar moeder over haar afkomst is Nora blij weg te zijn uit Waterland. Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en moeten ze vluchten uit Antwerpen.

 

Wie houdt van degelijk onderbouwe historische romans die je dagenlang in de ban houden, is bij Simone van der Vlugt aan het juiste adres. Dit boek is daar geen uitzondering op.

 

‘De kaasfabriek’ verscheen bij Ambo|Anthos. Je vindt het boek hier.

7

‘Rode papaver’ – Els Florijn

Rode papaver

Anna stemt in met een huwelijk met een Belgische boer, die naar Nederland is gevlucht vanwege de Eerste Wereldoorlog. Na een hevig conflict besluit haar man naar het front te gaan. Anna reist hem achterna om hem te zoeken. Ze komt via Mairi, een hoofdverpleegster, terecht in een van de fronthospitalen. Daar ziet ze de wreedheid van de oorlog, die grenst aan waanzin. Ondanks de chaos en verwarring geeft Anna de moed niet op, en blijft ze zoeken naar haar echtgenoot.

 

‘Rode papaver’ is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over de moed van twee verpleegsters in de Eerste Wereldoorlog. Een onmisbaar verhaal dat je nog lang zal bijblijven.

 

‘Rode papaver’ verscheen bij Mozaïek. Koop de roman hier.

VERDER LEZEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content