S.O.S. big spender: gratis huishoudgids!

Door De Redactie
September is voor veel gezinnen een dure maand. Vier lezeressen namen daarom hun cashflow onder de loep en laten je in Libelle 36 (8 september 2011) meekijken. Met haalbare bespaartips en een gratis huishoudgids erbovenop!

7 valkuilen

1. Ik wil een goede moeder zijn

Als moeders shoppen voor hun kinderen, kan het vaak niet op. Je wilt ze niet teleurstellen, én voor veel mama’s is het een manier om hun kinderen en zichzelf te bewijzen dat ze een goede moeder zijn. net daar speelt de marketing handig op in: ‘door alles te kopen wat hun hartje verlangt, toon je je kinderen dat je hen graag ziet’. Wees consequent en zorg dat je met je partner op één lijn staat als jullie ‘nee’ zeggen. En maak je kinderen duidelijk dat je ook kunt ontspannen zonder te shoppen. Bak eens samen een taart, speel spelletjes of bezoek een leuk museum

2. Ik verdien het

Als je een moeilijk moment hebt, werkt geld uitgeven vaak troostend. Je koopt dingen omdat je vindt dat je ze verdient… maar vraag jezelf eens af wat de oorzaak is van dat slechte gevoel en probeer dát aan te pakken! Bijvoorbeeld: ben je boos op je partner, shop je frustraties dan niet weg, maar praat het samen uit.

3. De toekomst? Da’s voor later!

De toekomst begint vandaag! Probeer nu te genieten, maar dan wel zonder je financiële toekomst uit het oog te verliezen. Hoe sneller je een pensioenspaarplan opstart, des te makkelijker groeit het uit tot een gewoonte, met des te minder moeite.

4. Koopjes, here I come

Als je op koopjesjacht gaat, laat je dan niet verleiden door de aantrekkelijk gepresenteerde nieuwe collectie. En koop niets in een te grote maat of een kleur die je niet staat, alleen maar om de korting. Wacht ook even af: tegen het einde van de koopjesperiode stijgen de kortingen vaak tot 70 à 80%.

5. Bij die operator krijg ik de gsm erbij

Gsm-operatoren proberen je soms ‘binnen te halen’ met duizelingwekkende acties: als je een abonnement neemt tegen bepaalde voorwaarden, krijg je de gsm er voor één euro bovenop. Verleidelijk, maar maak zeker eens de rekensom. s het over de jaren heen niet voordeliger om zelf te investeren in een toestel en een abonnement te nemen dat aangepast is aan je belgedrag?

6. Spaarlamp hier, zonnepaneel daar

Energie is duur, maar is investeren in spaarlampen of led-verlichting daarom altijd voordeliger? Nee, want zuiniger lichtbronnen zijn duurder in aankoop. En kun je die meerkost van de verlichting terugverdienen dankzij een goedkopere energiefactuur? In kamers waar je maar enkele minuten per dag het licht aansteekt, is dat niet evident.

7. Te goedkoop om te laten liggen

Met de aankoop van een goedkoop paar laarzen spaar je misschien op korte termijn wat centen uit, maar op lange termijn ben je beter gebaat bij een iets duurder én duurzamer stel. Vaak is investeren in een duurder en degelijker product beter dan je instant te laten verleiden door een koopje van mindere kwaliteit.

 

 

Benieuwd wat jij maandelijks uitgeeft? Wil je nagaan waar het meeste geld naartoe gaat? In Libelle 36 (8 september 2011) vind je een huishoudboekje met overzichtelijke tabellen, handig om je uitgaven maand na maand op te lijsten! Heb je deze Libelle gemist? Dan kan je de gids ook [LINK_TEXT id=1] en afprinten!

Partner Content