Schoonheidskuur voor je fiets

Door De Redactie

Deze week stijgt het kwik tot 15° Celcius. Perfect weertje om een fietstochtje te maken. Haal alvast je fiets van stal voor een voorjaarsopknapbeurt.

Trappers en tandwielen in topvorm

Licht

Het kleinste vuilspatje op je lichten of reflectoren zorgt er al voor dat je minder zichtbaar bent. Belangrijk dus om ze regelmatig schoon te maken. Dat gaat het beste met een vochtig doekje en glasreiniger. Is het vuil hardnekkiger? Span dan een tissue over je vingernagel of een keukenmesje, en krab het er voorzichtig af.

Stuur

Maak schoon en blink op met een vochtige doek. Verwijder roest met een stalen sponsje of schuurpapier. Schuur daarna op met een product tegen corrosie, zo houdt de glans lang.

Frame

Met lauwwarm water en mild afwasmiddel – neem liever geen allesreiniger; die kan bij
veelvuldig gebruik het frame aantasten – gaat het koetswerk weer mooi blinken. Maak hardnekkige aanslag eerst nat, zodat het wat kan weken. Reinig daarna met een keukenspons (ketting vermijden). Spoel met water en droog het koetswerk helemaal af. Blink op met kleurloze schoenpoets.

Zadel

Leren zadels vet je in met leervet en blink je goed op. Gel- en kunststofzadels poets je met een vochtige doek. Lastige vlekken verwijder je met glasreiniger. Spoel na met water en wrijf droog.

Banden

Schuim in met een spons en een mild afwasmiddel. Het hardnekkige vuil in de groefjes verwijder je het best met een tandenborstel. Met een tuinslang spoel je de banden en het kader makkelijk schoon.

Spaken

Poets spaken en velgen met afwaswater en sop het katoog in. Wrijf alles droog en smeer de spaken in met een beetje vaseline om ze te beschermen tegen roest.

Pedalen

De pedalen van je fiets krijgen veel stof en vuil over zich heen, dat zich snel in de groeven
vastzet. Maak ze grondig schoon met afwaswater en een tandenborstel, en druppel er na het drogen wat scharnierolie over.

Ketting

Zet je fiets ondersteboven. Leg een vochtige doek op de ketting, hou het licht vast en draai je pedalen achteruit. Smeer intussen de ketting in met kettingolie uit de fietsenwinkel. Druppel de olie aan de binnenkant van je ketting. Overdrijf niet, want te veel olie trekt vuil aan!

Bron: Libelle 10/20122

Partner Content