Skiën met jonge kinderen: zo geniet je van een stressvrije sneeuwvakantie

Door De Redactie

 

Denk jij bij skiën met je kinderen ook aan gesukkel met skilatten, huilscènes op de piste en massa’s valpartijen? Volgens superskifan Liesbeth kan het ook hélemaal anders.

Onze ervaringsdeskundige: Liesbeth

skiën

  • Liesbeth is een fervent skiër. Al van kleins af aan staat ze op de latten.
  • Haar vader, eveneens een skifanaat, richtte 35 jaar geleden een skischool op.
  • Liesbeth gaf er zelf ook les en ging jaarlijks mee.
  • Toen ze mama werd van Stella (9) en Marcel (6), nam ze hen mee op sleeptouw. Stella ging al vijf keer skiën, Marcel drie keer.
  • Kortom: Liesbeth is een doorgewinterde ski-mama.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen mee op de latten?

Sommige mensen gaan met peuters van 2 of 3 jaar al op skitrip, maar dat is eigenlijk niet aan te raden omdat het te belastend is voor hun spieren. Vanaf 4 jaar kun je je kinderen zonder probleem meenemen.

Liesbeth: ‘Mijn zoon Marcel was 3 toen hij ermee begon, maar eigenlijk was hij nét te klein om het te leren en had hij niet de nodige kracht in zijn benen om de ‘ploeg’ (de rembeweging) te beheersen, wat net wel fundamenteel is om veilig van een helling af te komen…’

Welke skigebieden zijn kindvriendelijk?

Zowel in Oostenrijk als Frankrijk zijn er skigebieden die zich speciaal richten naar families met kleine kinderen. Denk aan aangepaste pistes met gemakkelijke liftjes, kindvriendelijke logies, korting op de skipas…

Liesbeth: ‘Wij kiezen steevast voor Oostenrijk, want daar zijn ze ontzettend kindvriendelijk. Charmante skidorpjes en vooral ook heerlijk eten voor de kleintjes, veel beter dan in Frankrijk. De gezellige hutten waar we even pauzeren tussen de skilessen door zijn ook zalig.’

“Je kinderen een halve dag op skiles sturen is echt top: eerst wat me-time voor jou, en daarna gezellig samen de piste op!”

Hoe plan je het best de lange autorit richting sneeuw?

Het fijnste is natuurlijk om ’s nachts te rijden, zo heb je minder risico op files en minder last van gezeur op de achterbank. Let wel, dit werkt enkel als je goede slapers hebt. Je wilt echt niet ’s morgens aankomen met kinderen die geradbraakt zijn omdat ze niet sliepen.

Tip: check even of je ’s ochtends al kunt inchecken in je huisje of hotel, zodat je ter plekke geen uren meer moet wachten.

Kun je zelf voluit skiën terwijl je kinderen skilessen krijgen?

Ja! Je kunt kiezen voor halve of hele dagen. Als je een halve dag kiest, heb je een voormiddag me-time en kun je in de namiddag gezellig samen skiën.

Tip: zoek een skischool waar Nederlandstalige monitoren lesgeven, zoals Pitztal in Oostenrijk.

Liesbeth: “Mijn kinderen vinden het super om skilessen te volgen. Extra leuk is wel dat ze elk jaar met dezelfde kinderen in de lessen zitten, die ze bovendien kennen van op school. En nog een troef: het zijn Vlaamse monitoren. Lekker handig!”

Hoeveel kosten de skilessen en skipassen voor kinderen?

Skipassen vormen een grote kostenpost voor wintersporters. Frankrijk spant de kroon met de duurste skipassen. Reken € 700 per week voor een gezin met twee kinderen.

Oostenrijk, Zwitserland en Italië zijn een stuk goedkoper. Kies je voor een kleiner gebied (met minder pistes), dan wordt het nog voordeliger.

Liesbeth: ‘Voor de lessen betalen wij € 75 per dag per kind. Hun skipassen zijn met Pasen gratis omdat het seizoen daar dan op zijn eind loopt.’

Waar logeer je het best: in een hotel of in een huisje?

In een hotel hoef je zelf niet te koken, maar moet je het wel doen met een beperkte ruimte voor jezelf. Huur je een appartement of huisje, dan kun je zelf elke dag koken als je dat wilt. Veel mensen laten maaltijden (bijvoorbeeld vol-au-vent, spaghettisaus) vacuüm verpakken en sparen zo ter plekke heel wat werk uit.

Liesbeth:Wij logeren in een aparthotel met vrienden. Ieder heeft dus zijn eigen appartementje maar wel onder hetzelfde dak. We aperitieven samen, gaan naar de sauna, spreken ’s avonds af voor de après-ski… We eten apart of reserveren in een restaurant waar we met onze bende binnen kunnen. Intussen kennen we de goeie adresjes wel…’

Kan een après-ski ook met de kinderen?

Geen skitrip zonder de nodige après-skifun! Na een dagje skiën heb je immers nog een hele avond om leuke dingen te doen. De zware feestjes laat je wellicht links liggen, maar er zijn ook heel wat andere leuke manieren om een dagje skiën af te ronden.

Liesbeth: “Eerlijk is eerlijk: onze kids vinden de après-ski even leuk als wij! We nemen altijd sleetjes mee. Waar we logeren is er ook een grote tuin met diertjes, meer hebben ze niet nodig!”

Ook leuk in de sneeuw!

  1. Rodelen: met een sleetje de berg af knallen. Vooral erg populair in Oostenrijk en Zwitserland.
  2. Hondensledetocht: magisch mooi, een tocht waarbij huskies je slede trekken.
  3. Eten in een berghut: gezellig eten in een berghut waar je alleen met de slee of al skiënd kunt komen. Gezelligheid troef én een topper voor wie houdt van kaasfondue!
  4. Sneeuwschoenentocht: met speciale schoenen stap je de besneeuwde bergen op, ver weg van de bewoonde wereld.
  5. Snowtubing: op grote rubberen banden race je de skipiste af. Spannend voor klein én groot!

Tekst: Joke Groffils • Met dank aan Liesbeth Van Wassenhoven. Beeld: Getty Images

Mis dit niet: 7 superpraktische tips voor een geslaagde skivakantie met kinderen

Lees ook:

Partner Content