9 tips voor skiën met kids

Door De Redactie

Lonkt er een skivakantie, maar ben je een dummy in de sneeuw? Met deze 9 tips hebben
jij en de kinderen een toptijd op de latten!

Lonkt er een skivakantie, maar ben je een dummy in de sneeuw? Met deze 9 tips hebben jij en de kinderen een toptijd op de latten!

Tip 1 – Induffelen graag

Kinderen koelen veel sneller af dan volwassenen. Duffel ze dus warm in en kleed ze in laagjes. De eerste laag is het ondergoed. Kies voor synthetisch in plaats van katoenen ondergoed. Katoen blijft lang nat en koelt het lichaam af. De tweede laag is een
isolatielaag. Kies niet voor wol, maar fleece, want dat is lichter en droogt sneller. De laatste laag bestaat uit de ski-jas en de skibroek. Zorg dat die winddicht zijn, maar toch het vocht
doorlaten.

Tip 2 – Het juiste oord

Als je kleine kinderen hebt, is een kind- of gezinsvriendelijk skigebied net iets interessanter. Sommige ski-oorden hebben een speciale kinderweide of ’babyweide’ met
makkelijkere pistes en een kinderskischool. Veel skigebieden hebben bovendien speciale kinderpassen aan democratische prijzen.

Tip 3 – Crème en bril op die snoet

Ook al zie je de zon niet, bij wintersport kan je huid makkelijk verbranden. Sneeuw reflecteert namelijk net als water zonnestralen en op grote hoogte is de uv-straling zelfs nog sterker. Het bleke velletje van je kinderen is trouwens nog niet helemaal gewend aan de felle zon. Een flinke veeg zonnecrème op hun snoet en zonnebrandlipstick is dus nuttig. Net als een goede zonnebril, want schadelijke uv-straling is uiteraard ook niet goed voor de ogen.

Tip 4 – Spreekt u Nederlands?

Check ter plaatse of er skimonitoren zijn die les in het Nederlands geven. Maar geen nood als de lessen alleen in het Duits, Frans of Italiaans zijn. Alles wordt uitgelegd met eenvoudige tekeningen en bewegingen.

Tip 5 – Antituimelgerief

Een tuimel in de sneeuw kan altijd, dus zet je zoon of dochter een helm op het hoofd (dat
is tegenwoordig in de meeste landen ook verplicht) en zorg dat ze hun handschoenen
altijd aan hebben, zelfs al is het zonnig buiten. Hun handen worden zo namelijk niet alleen
beschermd tegen de kou, maar ook tegen de scherpe randen van de ski’s.

TIp 6 – Vind ze maar

Omdat de pistes in de school vakanties meestal bomvol zitten en het risico bestaat dat jullie elkaar kwijtraken, laat je je kinderen het best een naamplaatje dragen met je gsm-nummer en het adres van je vakantieverblijf. Bij grotere kinderen kun je een oriëntatiepunt afspreken, waar ze naartoe kunnen gaan als jullie elkaar uit het oog verliezen.

Tip 7 – Voor als skiën toch niet lekker verloopt

Al eens aan een plan B gedacht? Soms blijken je bengels toch niet zo heel erg
van skiën te houden of vinden ze een hele week op de latten te vermoeiend of saai. Enkele middagen in de sneeuw ravotten, sneeuwmannen maken, sneeuwwandelen, schaatsen, sleeën of naar een overdekt zwembad gaan, zijn dan leuke alternatieven!

Tip 8 – Huren is oké

Dat kinderen groeien als kool, hoeven we je niet te vertellen. Ski’s huren is dus een beter
idee dan ze te kopen. Als je de uitrusting ter plekke huurt, is het geen ramp als de skischoenen toch niet helemaal goed zitten. Gewoon omwisselen, dan!

Tip 9 – Verzekering, da’s zeker!

Neem het zekere voor het onzekere en controleer of je reisverzekering in orde is.
Als je niet gedekt bent, kunnen de kosten bij een ongelukje vliegensvlug oplopen.

 

Bron: Libelle Mama – oktober 2012

 

 

 

 

 

 

Partner Content