Upcycling: zo maak je van een snijplank leuke wanddecoratie

Door Hanne Bral

Heb je nog een oude snijplank in huis die je niet meer gebruikt? Met wat gekleurd touw, spijkers of lampjes maak je van die snijplank originele wanddecoratie, en dat in een handomdraai. We tonen je hoe je dat doet!

3x van snijplank naar wanddecoratie

Heb je een houten snijplank liggen die je niet meer gebruikt en heb je wel zin in een creatief projectje? Waag je bijvoorbeeld aan ‘string art’, waarbij je met wat spijkers en gekleurd touw leuke figuren maakt op een houten oppervlak. Maar ook met een bokaal en lichtjesslinger kun je van een snijplank mooie wanddecoratie maken. Laat vooral je creativiteit de vrije loop!

In bovenstaande video tonen we je drie manieren waarop je een snijplank kunt transformeren tot wanddecoratie.

Fleurige bloemenvaas of plantje

Dit heb je nodig:

 • oude snijplank
 • spijkers
 • touw of wol in verschillende kleuren
 • potlood
 • hamer

Zo ga je te werk:

1. Teken je ontwerp uit op de snijplank. Wij tekenden op de ene snijplank een plantje en op de andere een vaas. Tip: je kunt hiervoor altijd een geprinte afbeelding gebruiken die je overtekent.

2. Plaats de spijkers op de potloodlijnen. Klop ze op ongeveer 1 à 1,5 cm afstand van elkaar in de snijplank.

3. Knoop het begin van je touw vast aan een nagel in een hoek.

4. Maak nu de omlijning: telkens als je een hoek tegenkomt, draai je het touw één keer rond de nagel. Zo blijft deze zitten als je van richting verandert.

5. Omlijn heel je ontwerp per kleur. Als je bijvoorbeeld de plant maakt, doe je eerst de bloempot in één kleur en vervolgens het plantje in een andere kleur.

6. Heb je het volledige ontwerp omlijnt? Dan ga je de figuur vervolgens opvullen. Dat doe je door zigzag met het touw rond de spijkers te weven. Elke keer als je van richting verandert, draai je één keer rond de nagel, zodat het touw stevig blijft vastzitten. Blijf dit herhalen tot het volledige ontwerp is opgevuld.

7. Op het einde knoop je het touw vast rond de laatste nagel en knip je de rest af.

8. Koos je voor de vaas? Stel een boeketje droogbloemen samen en stop het voorzichtig achter het touw in het vaasje.

Fonkelende lampjes

Dit heb je nodig:

 • oude snijplank
 • kapstokhaak
 • glazen bokaal
 • lichtjesslinger op batterijen
 • touw
 • boormachine + vijs

Zo ga je te werk:

1. Maak met behulp van de boormachine de kapstokhaak vast aan de snijplank. Plaats de kapstokhaak bovenaan in het midden van de plank, zodat je onderaan nog voldoende ruimte overhoudt voor de glazen bokaal.

2. Bevestig het touw rond de bovenste rand van de bokaal. Maak ook een lus, zodat je de bokaal hiermee kunt ophangen aan de kapstokhaak.

3. Wikkel de lichtjesslinger rond een balletje stro en stop deze in de bokaal. Het batterijenbakje kun je verstoppen achter of onder het stro.

4. Hang de bokaal met de lus aan de kapstokhaak.

Ziezo, je snijplank is nu omgetoverd tot beeldige wanddecoratie! Waar geef jij je creatie een plekje?

Camera en montage: Joris Van De Kerckhove • Productie: Jill Verheyden • Uitvoering: Nona De Koninck

Ken je onze Libelle Creaclub al? Het is een gezellige Facebookgroep waarin creatievelingen hun leukste zelfmaakideetjes en DIY-inspiratie met elkaar delen. Je vindt de Facebookgroep hier.

Meer creatieve ideetjes:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!