Getty Images

5 redenen om dit jaar naar Spanje te reizen

Door Elke Spelters

Heb je nog geen reisplannen voor deze zomer? Spanje blijkt dit jaar dé place to be te zijn. Of je nu voor het rijke culturele erfgoed van de Sagrada Familia gaat of al wandelend de prachtige natuur bij Santiago de Compostella wil ontdekken.

1. Spanje voor foodies

Wie op culinaire ontdekkingstocht wil, boekt dit jaar best een reisje naar Menorca of Andalusië. Die eerste behaalde de titel van ‘Europese regio van gastronomie 2022’, in de Andalousische provincie Cádiz werd het stadje Sanlúcar de Barrameda dan weer uitgeroepen tot ‘Spaanse hoofdstad van de gastronomie 2022’. Het is voor het eerst dat die onderscheiding naar een kleiner stadje en niet een provinciehoofdstad gaat. Zeker proeven: Manzanilla (een droge witte wijn) en vis- en schaaldieren.

2. Spanje voor cultuurliefhebbers

Valencia kreeg dit jaar niet alleen de titel van ‘Wereldhoofdstad van Design‘, de stad werd ook door de Europese Commissie uitgeroepen tot ‘Europese hoofdstad van intelligent toerisme 2022′. Het is door zijn vele initiatieven op vlak van duurzaamheid en toegankelijkheid, het prachtige culturele erfgoed en de inzet op modernisering, dat de stad die erkenning kreeg. Ook Barcelona is een bezoekje meer dan waard nadat de stad eind vorig jaar de negende en tot nu toe hoogste toren van de Sagrada Familia inwijdde.

3. Spanje voor feestvierders

En dan hebben we het niet over Ibiza, wél over de vele Spaanse fiestas. Denk maar aan de Tomatina, een jaarlijks terugkerend tomatengevecht in het dorpje Buñol dat je een keer meegemaakt moet hebben. Tijdens La Batalla del Vino in Haro in de Rioja-streek, wordt er dan weer met wijn gesmeten. Of breng een bezoekje aan Girona tijdens het kleurrijke bloemenfestival Temps de Flors. Welke tijd van het jaar je ook gaat, er is ongetwijfeld wel ergens in Spanje een feest of festival gaande.

Santiago de Compostella
Santiago de Compostella – Getty Images

4. Spanje voor heilige boontjes

Spanje kent dit jaar uitzonderlijk een tweevoudig heilig jaar. Qué? Het Xacobeo, oftewel: het heilig jaar in Santiago de Compostella, wordt normaal enkel gevierd wanneer 25 juli (het festival van Jacobus, de apostel van Santiago) op een zondag valt. En dat was dus vorig jaar. Meestal duurt het dan nog wel even voor we opnieuw kunnen vieren, maar Spanje heeft het heilig jaar uitzonderlijk verlengd, waardoor het dit jaar het uitgelezen moment is om die pelgrimstocht naar Santiago de Compostella aan te vatten.

5. Spanje voor natuurliefhebbers

Een originele manier om de natuur van Spanje te verkennen? Via de meer dan 120 Vías Verdes, een netwerk van voormalige spoorlijnen die zijn aangepast om in alle veiligheid met de fiets of te voet van de groene omgeving te genieten. Je vindt ze overal in Spanje, behalve op de Canarische Eilanden.

 

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content