Tap eens een mop

Door De Redactie

Niets is zo leuk als een avondje grappen en grollen onder vrienden. Maar op een aanstekelijke manier een grap vertellen is niet altijd even makkelijk. Het goede nieuws is: je kan het leren!

1. Kies de juiste mop

Moppen die langer dan vijf zinnen duren, zijn meestal slaapverwekkend om naar te luisteren. Ook beledigende moppen scoren zelden of nooit. Vermijd ze dus beter. De ideale mop is kort, doeltreffend en leuk.

2. Zorg dat je mop uniek is

Een mop die jij zelf helemaal geweldig vindt en wel honderd keer kan vertellen, kan voor een ander als minder leuk worden ervaren. Zorg er zeker voor dat je je mop niet al een keer verteld hebt.

3. Vertel geen zelfverzonnen moppen

Zelf geconstrueerde moppen zijn absoluut geen aanrader. Ze barsten meestal van plagiaat en flauwe humor. Heel vaak kan je publiek het antwoord op je raadsel niet vinden en zal bijgevolg ook niemand lachen.

4. Leer de mop uit het hoofd

Dat klinkt misschien wat dom, maar je moet een mop echt uit je hoofd kennen om hem goed te kunnen vertolken. Het is voor je publiek heel erg vervelend als je halverwege de mop moet nadenken over hoe het dan ook alweer verder ging.

5. Let op je stem

Let er altijd op dat je duidelijk en luid genoeg praat. Een mop herhalen is erg irritant voor jou en bij sommige moppen mist je publiek net daardoor de clou. Kijk de mensen aan wie je de mop vertelt, ook altijd aan en peil hun reacties.

6. Op het juiste moment

Natuurlijk is het geweldig als jij een hilarische mop hebt over een begrafenis, maar het is niet bijzonder tactvol om die in een gesprek te gooien als je vriendin net heeft verteld dat haar vader overleden is. Voorkom dergelijke ongemakkelijke stiltes.

7. Durf!

Je moet gewoon durven! Speel een klein toneelstuk, ga op in je rol en gebruik je handen en voeten om je mop grappiger te maken. Zorg voor voldoende zelfvertrouwen en een handvol goede vrienden. Dan ben je ongetwijfeld de ster van de avond.

Uit Libelle Happy! april 2012
Tekst: Barbara Claeys

 

 

 

 

 

Partner Content