Uitstap van de week: fietsen door het Scheldeland

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week: grensoverschrijdend fietsen in het Scheldeland met de koeltorens van Doel als oriëntatiepunt.

Polders, groen, water, torens en een verlaten dorp

‘Beyond Borders’ heet deze flinke tocht van net geen 63 kilometer, maar je kunt hem met meer dan een derde inkorten door in Kieldrecht van knooppunt 12 naar knooppunt 60 te rijden. Je zit hier in authentiek, rustig en mooi polder- en natuurgebied, maar de havenindustrie en zeker de kerncentrale van Doel tekenen mee het landschap. Je start aan de infokeet Hedwige-Prosper (tussen knooppunten 13 en 17) richting Schelde. Onderweg ligt het kleine museum PolderMAS, met een verzameling van oevervondsten van kleipijpen tot fossielen, maar ook etsen en oude kaarten. Open op zondag (!) van 14 tot 18 uur. Een beetje verder kom je aan de radartoren ‘Ouden Doel’, de nieuwe attractie van Beveren. Van 8 meter hoog heb je hier een uitzicht op de polders, de Schelde, de haven en de natuur.

Dan gaat het recht richting kerncentrale, waarvan de koeltorens het landschap domineren. Je rijdt voorbij het terrein naar het dorpje Doel, nog bewoond door enkelingen die strijden voor het behoud van dit indertijd voor de havenuitbreiding verlaten dorpje. Van daar gaat het dwars door de polders met een bocht naar Kieldrecht, waarbij je de Zoetwaterkreek passeert.

Het grotendeels verlaten dorp Doel ademt een heel bijzondere sfeer. (c) Toerisme Oost-Vlaanderen.

Als je in Kieldrecht niet voor de inkorting kiest, heb je een hele rit van het ene kleine dorp of gehucht naar het andere voor de boeg. De tocht verloopt vanaf nu grotendeels op Nederlands grondgebied, van Verrebroek langs De Klinge naar Nieuw-Namen en dan, met een stevige omweg, over de gehuchten Zandberg en Graauw naar Emmadorp. Dat plekje eindigt aan de hoge dijk en is net één straat groot, maar het heeft wel een mooi huiskamercafeetje, Het Verdronken Land. Een (heel korte) uitstap naar het Bezoekerscentrum van Saeftinge is een absolute aanrader.

De Prosperpolder, in de donkere schaduw van de haven. (c) Toerisme Oost-Vlaanderen.

Van Emmadorp rij je richting Prosperpolder, een prachtig beschermd dorp met een opvallende neogotische kerk waarvan je de toren van ver in het landschap ziet staan. Van daar is het nog maar even terug naar de startplek.

Dit is een van de meer dan 130 fietsroutes die Toerisme Oost-Vlaanderen heeft uitgestippeld. De andere routes met uitgebreide beschrijvingen en kaarten vind je hier.

Praktische info:

  • Vertrekpunt: Infokeet Hedwige-Prosperproject, Zoetenberm 6a, 9130 Beveren
  • Afstand: 62,2 km
  • Periode: altijd uitvoerbaar
  • Traject: (13) – 17 – 14 – 12 – 67 – 69 – 70 – 75 – 53 – 73 – 10 – 60 – 61 – 63 – 62 – 66 – 65 – 64 – 13 – (17)
  • Extra info: het kaartje en de gpx-file kun je hier downloaden.

Coverbeeld: Toerisme Oost-Vlaanderen

Meer uitstapjes:

Partner Content