Uitstap van de week: 2x de Geterivier op 2 wielen

Uitstap van de week: 2x de Geterivier op 2 wielen

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, afgestemd op het seizoen. Deze week klimmen én zoeven we over de 2 Getenroute door de verrassende streek rond Zoutleeuw, op de rand van Vlaams-Brabant.

Recht de rug voor de Ransberg!

We kunnen gelukkig weer onze bredere omgeving verkennen: een mooi alternatief voor die buitenlandse vakantie die er deze zomer misschien niet meer inzit. Er blijven nog wel een enkele beperkingen. Hier lees je er alles over.

De streek rond Zoutleeuw is de plek waar de Kleine en de Grote Gete stromen, en samen uitmonden in de Gete. En er is nog meer water: het uitgestrekte en vogelrijke Vinnegebied ligt vlakbij. Het is ook een streek waar de fruitbomen overheersen. Af en toe kun je op je weg een fruitautomaat of een plek met hoeveverkoop tegenkomen. En het is de regio waar een stadje ligt waarvan je de culturele rijkdom misschien niet zou verwachten. Je kunt hier heerlijk fietsen, maar dit parcours van 42 kilometer is niet weggelegd voor wie niet minstens een beetje kracht op de pedalen kan zetten.

We starten in Provinciedomein Het Vinne. Dit is een uitgestrekt natuurrecreatiedomein van 100 ha met het enige natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen. Je kunt hier allerlei uitgestippelde wandelingen maken en het domein bestuderen via uitkijktorens en vogelhutten. Veel natuur, maar er is ook een bezoekerscentrum en een speeltuin met bistro. Volgens de website wordt het Vinne wel op dit moment leeggepompt.

Schaduwplekje bij Zoutleeuw. (c) Lander Loeckx / Toerisme Vlaams-Brabant

We fietsen om het grote meer heen, langs het eerste van vele kleine, rustige dorpjes die we zullen passeren: Booienhoven. Van daar gaan we op weg naar de hoofdplek in de streek, Zoutleeuw, deels over een oude spoorwegbedding. Voor deze erg landelijke omgeving is de buitengewone rijkdom van de gotische Sint-Leonarduskerk en het mooie historische stadhuis een grote verrassing. Trek er wat tijd voor uit, als je die hebt: zeker de moeite waard! We komen hier straks met een grote lus weer voorbij. Die lus trekt via Dormaal naar het dal van de Kleine Gete. Maar voor we daar zijn, hebben we tussen Neerhespen en Orsmaal al een flinke eerste klim en een even prettige afdaling achter de rug!

Het Avonturenpad Getevallei. (c) Lander Loeckx / Toerisme Vlaams-Brabant

Op naar de Kleine Gete dus, die we een paar kilometer volgen. Dan botsen we weer op de spoorweg van daarstraks, die we nu een flink eind volgen naar Drieslinter. Met kinderen kun je hier even stoppen en het Avonturenpad Getevallei uitproberen. Onderweg zijn we voordien ook de Grote Gete overgestoken. Lekker vlak parcours is dit, jawel, maar meteen ook de ideale voorbereiding op de kuitenbijter van de dag: de Ransberg. Over 2,5 kilometer stijg je hier bijna 50 meter! Alweer word je beloond met een gelukkig niet al te kronkelende, vrij steile afdaling. Maar het is nog niet helemaal afgelopen: hetzelfde scenario, wel in miniversie, krijg je nog twee keer voor de wielen.

De Grote Markt van Zoutleeuw. (c) Toerisme Vlaams-Brabant

Het eindigt allemaal in Budingen, de plek waar de Grote en de Kleine Gete samenstromen als de Gete. Het klimmen is hier bijna achter de rug: we volgen de Kleine Gete weer even en buigen dan af naar het Vinne, waarbij we vlak langs het water passeren. En dan gaat het terug naar de startplek. Heb je zin in een drankje en een hapje, dan kun je dus terecht in het domein, maar ook in Zoutleew, dat je daarstraks per fiets bent voorbijgereden.

Meer weten?

Hier lees je nog meer over deze 2 Getenroute. Alles over fietsen in de provincie Vlaams-Brabant, met inbegrip van een routeplanner en tips voor fietsverhuur vind je hier. Je kunt op domein Het Vinne trouwens ook fietsen huren, klik hier voor meer informatie daarover.

Praktische info

 

  • Vertrekpunt: Provinciedomein Het Vinne, Ossenwegstraat 70, Zoutleeuw
  • Afstand: 42 km
  • Periode: altijd
  • Traject: knooppunten 191 – 32 – 33 – 51 – 52 – 55 – 54 – 21 – 1 – 50 – 4 – 3 – 2- 24 – 25 – 49 – 31 – 48 – 191
  • Extra info: hier kun je de kaart als pdf en als gpx-route voor gps downloaden

Coverfoto: Fietsen door domein Het Vinne. (c) Lander Loeckx/ Toerisme Vlaams-Brabant

Nog meer uitstapjes

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)