Uitstap van de week: de ronde van Lommel, een vlakke etappe

Uitstap van de week: de ronde van Lommel, een vlakke etappe

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, afgestemd op het seizoen. De fietsuitstap van deze week verkent de heide en het Limburgse Bosland bij Lommel.

We kunnen gelukkig weer onze bredere omgeving verkennen: een mooi alternatief voor die buitenlandse vakantie die er deze zomer misschien niet meer inzit. Er blijven wel een aantal beperkingen. Hier lees je er alles over.

Stille waters, hoge bossen en… woestijn!

De omgeving van het Bosland bij Lommel, dat zijn natuurlijk weidse bossen, maar ook ingesloten weidelandschappen en wiegende heide. We fietsen een heel eind langs het water, een bijna biljartvlak traject. Maar we gaan ook hoog de boomtoppen in op deze 66 km lange tocht. We komen een paar pittige hellingen tegen, maar alles bij elkaar vraagt deze tocht minder van onze benen dan van onze zintuigen: er is zoveel te zien, te horen, te ruiken…

Bos, water, maar ook geurige heide, het ligt allemaal op onze weg. (c) Hans Put / Toerisme Limburg

Deze tocht start op de kaart langs het kanaal Bocholt-Herentals, en daar begint ook onze beschrijving. Toerisme Limburg raadt een andere startplek aan: Sportcomplex De Soeverein. Maar wij vertrekken dus meteen langs het kanaal, dat maar liefst 16 kilometer lang de zilveren draad van onze uitstap zal worden. Na een kilometer of zeven ligt links van ons Center Parcs De Vossemeren, de perfecte plek voor rustzoekers en watersporters.

Wij fietsen nog een eind door, met rond knooppunt 227 mooie uitzichten op de Heuvelse Heide en de waterplassen. Wat verder draaien we weg van het kanaal en rijden we na een draai van 180° weer recht ernaartoe! Maar dat is om het water te kunnen oversteken en achter ons te laten.

We steken door richting Neerpelt. Het wordt hier open, landelijk zelfs (ooit gehoord van het dorpje Hoeven?), maar na een kilometer of vijf komen we aan bij het bosrijke gebied dat deze streek haar naam geeft. Onderweg ontmoeten we een paar pittige klimmetjes, maar ook talloze mogelijkheden om even van de fiets af te stappen en een terrasje te doen (Rest-eau café Lago, met speeltuin en zwembad), te genieten van Limburgse vlaai (de Ballasthoeve), ijs van hoevemelk te snoepen (De Kleine Hof), of te genieten van een drankje en/of hapje in eetcafé De Lage Kempen (ook met speeltuin) of fietscafé De Groenen Hoek, waar je trouwens ook fietsen kunt huren.

Tijd voor een van de grote attracties van de streek: het intussen beroemde Fietsen door de bomen, waarbij je in spiralen de hoogte in gaat, tot aan de kruinen van de bomen, met een prachtig utzicht rondom. Neem daar vooral rustig de tijd voor! Beneden gaat het nu richting het Duits Kerkhof. Rij je elektrisch en ben je aan een oplaadbeurt toe? Dat kan hier in fietscafé Hof ten Vrede.

Van hier rijden we pal Lommel binnen. Heb je nog even tijd, loop dan zeker eens het Glazen Huis binnen, het Europees centrum voor glaskunst. Alleen het gebouw zelf is al een bezoekje waard! Onze weg vervolgt naar Sportcentrum De Soeverein, waar je ook kunt eten en drinken. Wie aan de Sluizenstraat langs het kanaal startte, heeft nog een paar kilometer voor de boeg. Maar ook een laatste verrassing: met een kleine zijsprong kom je aan de Lommelse Sahara, heus woestijngebied met een oase, maar ook heldere meertjes. Normaal gesproken een plek om je uit te leven in het zand, maar dat mag nu even niet. Wandelen en fietsen mag wél nog. Slot van de uitstap: weer langs het kanaal, deze keer de andere kant, tot aan het vertrekpunt.

Meer weten?

Alles over fietsen in de provincie Limburg vind je hier, inclusief tips bij het plannen van uitstappen, uitgestippelde routes, adressen van fietsverhuur enzovoort. Een gedetailleerde fietskaart met alle Limburgse knooppunten, adressen voor logies en fietscafés en nog veel meer (€ 9,50) bestel je onder meer hier.

De vernoemde adressen zijn normaal gesproken open voor publiek, maar dat is momenteel misschien niet het geval. Hierbij de links, die je best even raadpleegt voor je vertrekt als je er wilt stoppen:

Praktische info

  • Vertrekpunt: Volgens kaartje en beschrijving: Sluis 1, Blauwe Steen, Sluisstraat, Lommel. Toerisme Limburg suggereert iets vroeger op de lus: Sportcomplex De Soeverein (gratis parking), Sportveldenstraat 10, Lommel
  • Afstand:  66,4 km
  • Periode: altijd
  • Traject: Startpunt 1 (Soeverein) = 224  – 547 – Startpunt 2 (Sluisstraat, Lommel) =  260 – 232 – 546 – 231 – 230 – 227 – 228 – 221 – 220 – 241 – 245 – 247 – 256 – 257 – 272 – 255 – 264 – 265 – 229 – 224 (Soeverein) – 547 – 260 (Sluisstraat)
  • Extra info: een kaartje met de knooppunten en een beschrijving vind je hier op routeYou

Coverbeeld: Fietsen door het Pijnven in Bosland. (c) Toerisme Limburg

Nog meer fietsplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)