Uitstap van de week: evenwichtskunsten in Bulskampveld

Elke week stellen we een uitstap voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week stappen – of beter slenteren – we met de kids door Landschapspark Bulskampveld, een stukje van het grootste West-Vlaamse bos.

Op avontuur met de kleinsten

De lockdown is een feit en heel veel toeristische bestemmingen zijn gesloten, maar dat betekent niet dat we niet meer kunnen wandelen. Integendeel, dat is een kerngezonde activiteit, als je de regels in acht neemt die je hier vindt. Met een bijkomende vraag: toon zowel bij het eventueel parkeren van je auto als op de wandelroute respect voor de bewoners en je mederecreanten. Heel veel wandelplezier!

Deze familiewandeling door Bulskampveld is superkort (2,2 km), maar onderweg valt er van alles te beleven voor actieve en nieuwsgierige neusjes. Tip: trek er wel wat tijd voor uit om niet voor verrassingen te staan, de kids zullen zich hier uitleven, ook al is het parcours niet erg lang!

Een beetje spannend mag het best wel zijn! (c) Marijn Follebaut

De plek waar je rondtoert: het grootste bosgebied van West-Vlaanderen, Landschapspark Bulskampveld in het Brugse Ommeland. Daarin zijn vijf Expedities aangeduid, elk met haar eigen merkteken. De meest recente, door het Oostkampse Nieuwenhovebos, stelden we je in december voor. Maar ook de andere blijven absolute aanraders. Je kunt overigens ook Expedities combineren, als je dat wilt. De uitstap die wij deze week maken is Expeditie Bulskampveld Menas. Je volgt eenvoudig de groene stier, de mascotte van deze wandelreeks die te maken heeft met de naam van het gebied: ‘bulskamp’ betekent stierenweide.

De vertragingsspiraal past perfect in het thema: tot balans komen. (c) Marijn Follebaut

Elke Expeditie heeft haar eigen thema. Onze route ligt op het Domein Menas in Sint-Maria-Aalter. Ze sluit perfect aan bij de filosofie van het domein: verstillen, verdiepen, verbinden. De achtvormige lus start en eindigt bij de balansmeter. Zo kan je testen of de Expeditie jou en je vrienden/familie fysiek en mentaal meer in evenwicht bracht. Ze leidt het hele gezin doorheen het mooie domein en onderweg kom je 15 opstellingen tegen waarbij telkens je balans of evenwicht wordt getest of waarbij je wordt uitgedaagd om tot rust te komen.

Op de draaischotels zwaai je door het landschap. (c) Marijn Follebaut

Hang het dus even uit in de reuzenhangmat, vertraag in de prachtige vertragingsspiraal. Zie jij die vreemde dieren in de klimboom? In de waterspiegel merk je hoe goed je er wel uitziet. En op de balanswip moet je met z’n allen in evenwicht gaan. Opgelet, val niet in het water bij het oversteken van de gracht! Volg de paaltjes doorheen het bos en vertel een verhaal bij de geweldige boomstronken. Uitwaaien kan in de rondtollende schommels. En zeker nog eens die balansmeter beklimmen nadien! En…ben je meer in balans nu?

Alle speeltuigen, ook deze balansmeter, zijn gemaakt van robuust en lokaal robiniahout. (c) Marijn Follebaut

Alle speelprikkels zijn gemaakt van duurzaam robiniahout, afkomstig van bomen die moesten worden geveld, en met de hand splintervrij geschuurd. Maar de stammen zijn niet netjes bijgezaagd, ze hebben hun oorspronkelijke vormen behouden, die passen in het bos. Het parcours is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Deze route is haalbaar met de buggy, maar niet met de rolstoel.

Meer weten?

Hier vind je meer info over de vijf Expedities in Bulskampveld. Voor de Bulskampveld Expeditie Menas klik je hier. Alle informatie over de Expedities vind je op de vernieuwde Ontdekkingskaart van het Landschapspark Bulskampveld die je hier gratis kunt verkrijgen. Een brochure over het wandelnetwerk Bulskampveld met vier uitgewerkte suggestieroutes kun je hier bestellen voor € 8.

Praktische info:

  • Vertrekpunt: Domein Means, Blekkervijverstraat 20, 9880 Sint-Maria-Aalter
  • Afstand: 2,2 kilometer
  • Periode: altijd, van zonsopgang tot zonsondergang
  • Traject: volg de bordjes met de groene stier
  • Extra info: klik hier voor alle info en het kleine kaartje van deze Expeditie

Coverbeeld: (c) Marijn Follebaut / Westtoer

Meer fijne uitstapjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content