Uitstap van de week: fietsen door de Dijlevallei

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week: fietsen langs de Dijle, van Leuven naar Mechelen en terug.

Leuven-Mechelen, zoeven langs het water

De Dijlevalleiroute trekt van Leuven naar Mechelen via de Vaart Leuven-Mechelen. Bijna helemaal recht en vlak, dus. Dat is een tikje anders op de terugweg: dan gaat de fietsroute bijna tot het einde via de kronkelige Dijle, met hier en daar een (klein) klimmetje. De route is grotendeels heel landelijk en leidt over de Dijlevallei door groengebied en akkers. Kies dus best geen al te regenachtige dag uit, want op bepaalde plaatsen heb je weinig beschutting. Maar op een mooie dag heb je, zeker op de terugweg, soms brede panorama’s. Trek een hele dag uit voor de bijna 60 km lange route, zeker als je onderweg nog wat aan sightseeing wil doen. En die kans is er volop.

Je vertrekt in het Provinciaal Domein van Kessel-Lo en rijdt van daaruit naar de Vaart. Je kunt ook starten aan het jachthaventje van de Leuvense Vaartkom, dan zit je meteen op de goede route en spaar je jezelf een druk stukje ringweg tot aan brouwerij Stella Artois uit. Van daaruit volg je bijna de hele weg de vaart, eerst naar het mooie dorpje Tildonk, dan via zoo Planckendael (een stopover waard, maar je neemt er best minstens een halve dag voor) recht naar Mechelen.

De ringstaartmaki’s in het groene, kindvriendelijke dierenpark van Planckendael. (c) Zoo Planckendael

In Battel steek je door van de Vaart naar de Dijle, en als je die volgt beland je in het hart van de stad Mechelen. Eerst passeer je de Minderbroederskerk, dan kom je aan de Grote Markt en de bekende Sint-Romboutskathedraal.

Via de IJzerenleen verlaat je de stad weer, en aan de Kruidtuin zwaai je ze vaarwel richting Nekker, langs de Dijle die we nu pas helemaal op het einde verlaten. Zeker dit gedeelte is heel open en weids. Je passeert mooie plekjes zoals Muizen, Rijmenam en het (nu toch) vredige Werchter. Dan gaat het naar Rotselaar (als je het dorp in rijdt, kun je er de lokale wijn proeven), en Wijchmaal. Via Wilsele gaat het terug naar Kessel-Lo, of naar de Leuvense Vaartkom als je daar vertrokken bent.

Dit is een van de vele fietsroutes op basis van het knooppuntennetwerk, ontwikkeld door de provincie Vlaams-Brabant. Een heleboel andere boeiende fietsroutes in deze provincie vind je hier.

Praktische info:

  • Vertrekpunt: Provinciedomein Kessel-Lo (parking 3), Holsbeeksesteenweg 55, 3010 Kessel-Lo: aanlooproute naar knooppunt 80
  • Afstand: 57 km
  • Periode: altijd uitvoerbaar
  • Traject: 5 – 80 – 33 – 12 – 93 – 31 – 32 – 28 – 97 – 20 – 77 – 54 – 80 – 93 – 95 – 97 – 57 – 64 – 73 – 22 – 23 – 25 – 71 – 72 – 30 – 35 – 40 – 81 – 4 – 80 – 5
  • Extra info: een beschrijving van de route en de gpx-file vind je hier.

Coverbeeld: Sigmaplan

Meer fietsplezier:

Partner Content