Uitstap van de week: een familievriendelijke roversfietstocht

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week: een avontuurlijke fietsuitstap met de West-Vlaamse gemeente Houthulst als basis.

De Westhoek in het spoor van rover Baekelandt

Westtoer heeft een hele reeks kindvriendelijke fietsuitstappen uitgebouwd. Dat betekent dat er voor kinderen iets te beleven is, dat er geregeld stopplekken zijn ingebouwd en dat de tochten zo’n 25 tot 30 kilometer lang zijn. Jaek en Nink (‘ja’ en ‘nee’ in het West-Vlaams) zijn de mascottes. De nieuwste aanwinst is deze roversfietstocht van 28 kilometer, perfect voor een zonnige nazomerdag.

(c) Toerisme Westhoek

Het startpunt is de gemeente Houthulst. Van daar kom je vrijwel meteen in het Vrijbos terecht, waar pas in 2005 de overblijfselen werden ontdekt van een lanceerplatform van V1-raketten, gericht op Engeland. De basis is nooit gebruikt. Ooit was dit een veel groter woud. Onderweg naar het Speelbos kom je vreemde, totemachtige sculpturen tegen, gemaakt uit de stammen van zieke of omgevallen bomen. Wie zin heeft in een ijsje, kan hier al terecht in ijssalon Surprice, even van de route weg. Of je houdt je nog even in en fietst naar Bistro de 5-wegen, waarbij je onderweg een boerderij met een stormklok ontmoet. Die werd niet alleen bij storm geluid, maar ook als er rovers op komst waren. De ergste boosdoeners werden een paar kilometer verder … opgehangen aan de Spriet (= de galg). Nog wat verder vergeet je het griezelen als je in Hof ter Walle aan een hoeve-ijsje likt.

Vliegtuig in het Guynemerpaviljoen. (c) Westtoer

Dan trap je een heel eind verder tot het oude gemeentehuis van Poelkapelle, nu gefusioneerd met Langemark. Hier kom je ook het Guynemerpaviljoen tegen, waar je ziet wat piloten in hun gammele vliegtuigen moesten doorstaan tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het rovershoogtepunt ligt verder op de terugweg. Baekelandt, deserteur uit het Franse leger, had hier zijn schuilhut van waaruit hij zijn beruchte roversbende leidde. Hij werd niet opgehangen aan de Spriet, maar onthoofd op de Grote Markt in Brugge.

Van hier is het nog maar even naar het vertrekpunt, maar net voor het einde kom je nog de serene begraafplaats tegen waar 1723 Belgische en 81 Italiaanse soldaten rusten die in de allerlaatste dagen van de oorlog omkwamen.

In de Westhoek zijn acht kindvriendelijke fietsroutes tussen 17 en 30 km lang uitgestippeld in de KD-reeks, de meeste met Jaek en Nink als mascotte. Een overzicht van al deze fietsroutes vind je hier.

De roversfietstocht praktisch

  • Vertrekpunt: je start ofwel op het marktplein in Houthust, ofwel in Poelkapelle
  • Afstand: 28 km
  • Periode: altijd uitvoerbaar
  • Traject: Het traject is duidelijk aangegeven met specifieke zeshoekige bordjes. Knooppunten vanaf Houthulst: 60 – 50 – 83 – 95 – 99 – 78 – 28 – 62 – 42 – 60
  • Extra info: download de route hier.

Meer leuke fietstochten:

Partner Content