Uitstap van de week: wandelen in Bornem tussen fort en speeltuin

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week: een fikse wandeling die vertrekt aan het Antwerpse fort van Bornem.

Een tocht door vredig oorlogslandschap

Rond het Fort van Bornem is het stil. Zo stil dat er ‘s winters de vleermuizen ongestoord kunnen logeren binnen de betonnen muren. Maar de vele gedenktekens, bunkers en het fort zelf getuigen van een veel woeliger verleden. Dit vanaf 1906 gebouwde fort had tijdens de Eerste Wereldoorlog de bezetters moeten tegenhouden, maar het viel al in oktober 1914. Het perfecte startpunt voor een wandeling van 16 kilometer waarvoor je minstens een halve, maar nog beter een hele dag uittrekt.

De uitstap vertrekt richting Hamme, waar je op speeltuin Ganzenweide stuit. Meteen tijd voor een korte pauze als je kinderen hebt meegebracht. Daarna gaat het bijna kaarsrecht langs een oude spoorweg zuidwest richting Sint-Amands. De wandeling doet het dorp en het grafmonument van schrijver Emile Verhaeren net niet aan, maar ver uit de richting is het niet. Plus: hier heb je een prachtig uitzicht op de Schelde.

De unieke bibliotheek van de Sint-Bernardusabdij.

Dan gaat het weer noordwaarts, waar je onder meer het Glidermonument tegenkomt dat een neergestort Engels zweefvliegtuig tijdens WO II herdenkt. Even verder passeer je Brandheide, ook tijdens WO II een Engels kampement. Iets verder ligt de Sint-Bernardusabdij, gedurende WO I eerst bezet door Belgische soldaten, dan door Duitse, maar gelukkig gespaard gebleven. De abdijbibliotheek is geklasseerd erfgoed.

Recreatiedomein Breeven, met een speeltuin, maar ook een overdekt zwembad en minigolf.

Richting knooppunt 42, vlak voor domein Breeven, kun je aan de Barelstraat een stuk afsnijden op de terugweg naar het fort. Kinderen zullen dan zeker kinderboerderij Barelhoeve willen bezoeken. Ga je rechtdoor, dan kom je voorbij recreatiedomein Breeven, een park met overdekt zwembad, indoorklimmuur, minigolf en een speeltuin. Daarna gaat het weer richting fort. Onderweg kom je nog enkele van de 40 bunkers tegen die hier rond de vesting werden gebouwd.

Praktisch: wandelen in Bornem

Dit is een van de routes die de provincie Antwerpen dit jaar in de kijker zette. De andere speciale wandelroutes vind je hier.

  • Vertrekpunt: Fort Bornem, Barelstraat 228, 2880 Bornem
  • Afstand: 16 km
  • Periode: altijd
  • Traject: knooppunten 41 – 40 – 107 – 108 – 103 – 102 – 101 – 3 – 37 – 38 – 33 – 34 – 29 – 3 – 4 – 42 – 41. Je kunt na knooppunt 4 vlak voor domein Breeven inkorten door richting Fort van Bornem te kiezen.
  • Extra info: download het wandelkaartje, de knooppuntenfiche en de gpx-file hier.

Meer wandelingen om te ontdekken:

Partner Content