Wandelroute: stappen langs Maaskronkels

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, afgestemd op het seizoen. Deze week stappen we aan het Limburgse dorpje Kessenich langs een stukje Maas vol plassen en meanders.

Deze streek heeft de voorbije week gekampt met sterke wateroverlast. De wandeling is toegankelijk, al zijn sommige toegangswegen ernaartoe mogelijk nog (deels) versperd. Laarzen zijn zeker aangeraden!

Alsof je over water wandelt

De coronamaatregelen rond uitstappen, musea- en horecabezoek en dergelijke zijn sterk versoepeld. Hier vind je de meest recente regelingen op dat vlak. Natuur en Bos geeft hier nog richtlijnen bij uitstappen door natuurgebied. De horeca is weer open, maar nog gebonden aan enkele maatregelen. Bij eventuele stopplaatsen geven we de link mee, zodat je kunt zien of er op deze plek nog beperkingen gelden. Klik er zeker even op voor je vertrekt.

Op het grensgebied tussen Maaseik en het Nederlandse Roermond maakt de Maas zijn raarste kronkels. Dit is een onduidelijk gebied van plassen, natuurlijk of ontstaan door grindwinning, van meanders en van weiden die bij hevige regens in najaar en winter onder water kunnen staan. Een prachtige wandelstreek, rijk landbouwgebied dat dus ook al eeuwenlang zijn waterige problemen kent. Én duistere grensproblemen, want dit was natuurlijk ooit ideaal smokkelgebied. Trek extra tijd uit voor deze 12 kilometer lange uitstap, want er is onderweg veel te beleven!

Kuieren door het groen bij het landelijke dorpje Kessenich. (c) Gert Arijs / Toerisme Limburg

Ons startpunt ligt aan de drukke Venlosesteenweg, maar we trekken meteen naar de rust in de richting van het landelijke dorpje Kessenich (of Kèsing, zoals ze hier zeggen). We komen daarbij langs een stukje van het moerasbos Vijverbroek, waar we straks weer door komen richting vertrekpunt. Nu gaat het eerst naar de Kleizone, waar je via een knuppelpad naar een vogelkijkhut loopt. En dan wandelen we voor het eerst naar het water, voorbij Kessenich naar de weg tussen de Kessenichplas en de Vissenakkersplas. Aan dat enorme grindmeer ligt, op de zuidelijke punt, de grootste binnenjachthaven van Europa: De Spaanjerd. Dit is de eerste keer, maar lang niet de enige, dat we het gevoel krijgen dat we helemaal door water omringd zijn.

De smalle weg tussen de Vissenakkerplas en de Kessenichplas liep vroeger dood, maar nu kun je rond het water stappen. (c) Toerisme Limburg

We zitten nu volop in natuurgebied Koningssteen-Kollegreend, waar stoere gallowayrunderen grazen. Ooit lag hier een eiland, niemandsland dat was gevormd door het grind dat door de Maas werd aangevoerd. Tot voor een paar jaar geleden was het dan ook onmogelijk om helemaal rond de Kessenichplas te lopen, maar sinds 2017 kan het wél. En dat is precies wat we gaan doen, stiekem ook de grens met Nederland over.

Het mooie ‘witte stadje’ Thorn. (c) VVV Midden-Limburg

We staan dus aan de andere kant, met links van ons de Kessenichplas, en rechts ook alweer water, nu de oude meander de Grote Hegge. Onderweg passeren we langs de aanlegsteiger van de Paep van Meinecom III. Je kunt hier in principe het hele jaar een boottocht maken over de Maas, volgens een vast parcours of zelfs een vooraf afgesproken traject. Raadpleeg de website als je dat zou willen doen! Dit is dus de Nederlandse kant van onze wandeling. We stappen richting het stadje Thorn, maar vlak voor we in de dorpskern aankomen, buigt de wandeling weer naar het oosten. Mijn advies: loop zeker Thorn binnen! Dit prachtige witte stadje, ooit een vorstendommetje met een prachtige abdij en kerk, is een unieke bezienswaardigheid op deze wandeling, met een bijzonder verhaal.

Terug naar onze route. Alsof de Maas nog niet water genoeg levert, zijn hier ook nog een paar beken. Eentje ervan, de Itterbeek, steken we nu over. Onze weg voert ons terug naar het verkoelende broekbos van Vijverbroek, waar we nog een stukje doorheen lopen. En dan gaat het weer recht naar de startplek.

Meer weten?

Hier lees je meer over deze wandeling. Alles over wandelen in Limburg vind je hier. Behalve deze rode wandeling vertrekken vanuit hetzelfde startpunt ook een groene (6,3 km) en een blauwe (7,2 km) wandeling.

Praktische info

  • Vertrekpunt: Douanekantoor Kessenich, Venlosesteenweg 403, Kinrooi
  • Afstand: 11,9 km
  • Periode: altijd
  • Traject: volg de borden voor de rode route
  • Extra info: hier kun je de kaart als pdf en als gpx-route voor gps downloaden

Coverfoto: natuurdomein Koningssteen. (c) Toerisme Limburg

Nog meer wandeltips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content