Vergeven in 4 stappen
Vergeven en verwerken hangen stevig samen, en geen van beide doe je snelsnel. Volgens psycholoog dr. Robert Enright van de Universiteit van Wisconsin, moeten we doorheen vier stadia.
Ontdekken
Als jou iets misdaan is, is het goed om op een rij te zetten hoe je je daardoor voelt. Kwaad, gekwetst, beschaamd, schuldig, futloos, depressief… Een soort inventaris van de impact, dus.
Beslissen
Woede, pijn, schuld: gevoelens die je leven niet bepaald aangenamer maken. Dus ga je na hoe lang je die gevoelens nog wil blijven meedragen. Je wil je graag beter voelen en vraagt je af wat je daaraan kan doen.
Verwerken
Je hebt pijn, bent kwaad, en dat moet je verwerken. Tegelijk doe je een stap achteruit om wat er gebeurd is in een groter kader te plaatsen. Je probeert je "schuldenaar" te begrijpen. Misschien slaag je erin om het minder persoonlijk op te nemen. Je gaat ook nadenken over je eigen rol en je moet met je eigen schuldgevoelens, als die er zijn, leren omgaan. Dat betekent niet: minimaliseren of tolereren wat er gebeurd is, maar het is nodig om empathie en vergeving mogelijk te maken. Misschien besef je dat de pijn die je nu voelt, niet alleen te maken heeft met wat je overkomen is, maar ook met hoe jij ermee omgaat. Deze fase vraagt tijd.
Verdieping
Dit bereik je wanneer je je realiseert dat je emotioneel sterker kan staan als je iemand vergeeft. Je begrijpt dat je wat er gebeurd is, niet kan veranderen, en dat je het niet zal vergeten, maar dat je wel in de hand hebt hoe je ermee omgaat. Wat je van mensen verwacht, hoe je naar de wereld kijkt, dat speelt allemaal een rol bij hoe en wanneer je gekwetst wordt, bijvoorbeeld. Veel mensen realiseren zich in deze fase dat een goed en gelukkig geleefd leven de zoetste wraak is. Ze veranderen hun kijk op wat er gebeurd is door aan dat verhaal ook een stuk over hun eigen verwerking te breien.
Uit "Forgiveness is a Choice" door Robert Enright
www.amazon.com