Verhuizen naar het buitenland: hoe neem je afscheid?

Misschien kriebelt het wel ergens of je krijgt een niet te missen kans via je job. Er zijn heel wat redenen waarvoor gezinnen naar het buitenland verhuizen. Maar dat kan best wel wat impact hebben, want hoe neem je afscheid van vrienden en familie? Enkele tips.

Wees voorbereid

Het wordt moeilijk, sowieso. Denk eraan dat je bij je omgeving heel wat reacties en emoties zal losweken. Je familie en vrienden kunnen blij zijn voor je, maar soms reageren mensen in je buurt ook met onbegrip, teleurstelling of verdriet. Besef dat dit even kan duren, iedereen verwerkt het nieuws op z’n eigen manier.

Het juiste moment

Zorg dat je zelf alle tijd hebt genomen om je beslissing te overdenken en je plannen uit te stippelen. Als je er te vroeg over praat, kun je ervoor zorgen dat mensen in je omgeving je op andere ideeën zullen proberen brengen. Maar wacht er ook niet eindeloos lang mee, zodat je op een positieve manier afscheid kunt nemen.

Hou het positief

Je zal sowieso je beslissing om naar het buitenland te vertrekken geregeld moeten verdedigen. Hou het dan ook positief. Je mag dan wel kiezen voor het zonnige Spanje omdat je het groezelige, grijze België beu bent, maar verwoordt het positief. Vertel bijvoorbeeld dat je altijd al droomde van de mooie natuur in de regio.

Goede vriendschappen blijven duren

Je contact met je vrienden wordt sowieso minder frequent, maar vaak heb je wel veel intensiever contact. Spreek verwachtingen en gevoelens uit. Hoe zul je contact houden? Maak ook geen beloftes die je niet kunt nakomen. Frustraties en miscommunicatie moet je echt wel proberen te vermijden.

Voel je niet schuldig

Natuurlijk moet je emoties toelaten en natuurlijk is afscheid nemen nooit makkelijk. Maar er breekt een nieuwe periode aan voor jou en je gezin. Dat alleen al is een spannend vooruitzicht!

Heb je zelf verhuisplannen? Kijk dan zeker even op de website van stichting Vlamingen in de Wereld.

Bron: Vlamingen in de Wereld – Beeld: Getty Images

Lees ook zeker:

Partner Content