Gras zaaien in het najaar, het overwegen waard?

Gras zaaien in het najaar, het overwegen waard?

We willen allemaal zo snel mogelijk kunnen genieten van een mooi groen gazon. Maar wanneer moeten we dan beginnen zaaien? Is zaaien in het najaar wel zo’n goed idee? Of net niet?

Gras zaaien in het najaar? JA!

1. Minder kans op onkruid

De meeste soorten (eenjarig) onkruid kiemen in het voorjaar en verwelken in het najaar. Doordat je je gazon zaait op het moment dat het onkruid eigenlijk bijna verdwenen is, krijgt het geen kans om te groeien. Zijn er toch een paar hardnekkige soorten onkruid bij, dan overleven die de eerste nachtvorst niet.

2. Het gras is sterk

De nachten zijn langer, vochtiger en warmer en daardoor kan het graszaad gelijkmatig kiemen en krijgt het daar ook de tijd voor. Je krijgt een sterk gazon.

3. Water geven hoeft (bijna) niet

Het is niet zo warm meer, en je hebt meer kans op neerslag. Dus hoef je minder vaak je sproeier boven te halen.

Gras zaaien in het najaar? NO WAY!

1. Je zit lang met open plekken

Doordat in de winter het gras niet groeit, zal ook je gazon een tijdje niet verder dichtgroeien. Je zit dus even met een minder groen gazon. De wortels ontwikkelen zich wél verder en dus heb je tegen het voorjaar een dichtgegroeid gazon.

2. Vorst beschadigt de kiemen

Begint de winter vroeg, dan bezorgt de vroege vorst je kiemend graszaad schade en groeit het minder goed. Probeer je gras nog deze maand te zaaien of doe het ten laatste volgende maand. Lukt het je pas na oktober? Dan wacht je beter tot april.

3. Je kunt er nog niet van genieten

Als je in het najaar zaait, is het nog lang wachten voor je kunt genieten van je nieuwe stukje groen. Wie in het voorjaar zaait, kan zijn grasveld daarentegen wél meteen gebruiken.

Ontdek meer:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)