© Corbis

Verse kruiden langer bewaren? Zo doe je dat

Door De Redactie

Verse kruiden worden vaak slap of slecht nog voor je ze goed en wel opgebruikt hebt. Jammer! Met deze tips kun je je kruiden langer bewaren.

Kruiden kun je drogen…

Kruiden drogen kan op verschillende manieren. Het is belangrijk dat je het doet in een donkere, luchtige en warme plaats. Zet je kruiden vooral niet in de zon, dan gaan alle waardevolle bestanddelen verloren. Ook belangrijk: laat ze niet drogen op krantenpapier, de inkt is schadelijk voor de kruiden! Hoelang het drogen duurt, hangt af van kruid tot kruid. Als de steeltjes makkelijk breken en de blaadjes ‘ritselen’, is het klaar.

  • Drogen op de natuurlijke manier:
    Hang ze in een kamer die je niet gebruikt. Zorg er wel voor dat de zon niet te fel naar binnen schijnt. Bind je kruiden in bosjes bij elkaar en hang ze omhoog. Je kunt ze ook op een (oud) vliegenraam leggen, zolang er maar lucht doorheen kan.
    Geen kamer beschikbaar? Leg je kruiden op keukenpapier in een afgesloten doos.
    Na ongeveer tien dagen zijn ze uitgedroogd.
  • Drogen in de oven: Was je kruiden, leg ze op een vel bakpapier en verspreid ze over je bakplaat. Zet je oven op de hoogste stand. Schuif je kruiden erin en plaats ze in het midden. Laat je oven op een kier staan, zodat het overtollige vocht eruit kan. Op deze manier moeten ze maar een paar minuten drogen.
  • Drogen in de magnetron: Was je kruiden en leg ze op keukenpapier. Verhit ze in de magnetron minimaal één en maximaal drie minuten op 650 watt.

… of invriezen

Zet een pot kokend water op. Hou de kruiden vast aan de stengel en dompel ze onder in het water gedurende 10 tot 20 seconden. Dit zorgt ervoor dat ze hun smaak behouden. Vervolgens kun je ze invriezen. Doe ze in een plastic zakje. Of neem ijsblokvormpjes, leg de kruiden erin en overgiet ze met een beetje koud water.

Kruiden langer bewaren: drogen of invriezen?

De beste kruiden om te drogen zijn die met een sterk aroma zoals laurier, munt, tijm, salie, bonenkruiden, oregano en rozemarijn. Kruiden die geneigd zijn snel aroma te verliezen zoals basilicum, peterselie en bieslook vries je best in.

Meer inspiratie?

Hier lees je meer over de droogtijd per kruid. We hebben ook tips om je eigen kruiden te zaaien.

Bron: kruidjes.be

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."