Family With Two Children, Pond, Fun, Splashing,

Tips om je vijver of zwembad kindvriendelijk te maken

Een vijver of zwembad geeft extra allures aan je tuin. Maar wie kinderen of kleinkinderen heeft, weet dat dit niet zonder gevaar is. Je vijver kindvriendelijk maken, is dan ook geen overbodige luxe.

Veiligheid versus esthetiek

Jaarlijks horen we de verhalen terugkomen: een peuter of kleuter is verdronken in de vijver of het zwembad. Meestal in vertrouwde omgeving en in het bijzijn van ouders of familie. Niet zo verbazingwekkend als je weet dat kleine kinderen zich extra aangetrokken voelen tot water en niet tegenspartelen als ze in water vallen. Het gaat zo snel en zo onopgemerkt, waardoor een slechte afloop vaak niet ondenkbaar is.

In Frankrijk is de wetgever duidelijk: zijn er kinderen in de buurt? Dan moet je een verplichte omheining plaatsen rond je vijver of zwembad. In België hoeft dit niet, maar steeds meer mensen nemen het zekere voor het onzekere. Ook al betekent dit dat je zwembad of vijver er minder mooi zal uitzien.

Natuurlijk versus kunstmatig

Natuurlijke materialen

Menck Weserhütte is een tuincreatieveling en beseft als geen ander het belang van een veilige vijver. Op zijn blog schrijft hij dat je alvast voor enkele ‘natuurlijke’ barrières kunt zorgen. Zo kun je een omheining voorzien die deel lijkt uit te maken van je tuin. Kastanjehouten palen bijvoorbeeld. Een lage of middelhoge beplanting rond het water zorgt ook al voor een natuurlijke grens.

Kunstmatige materialen

Wie kiest voor een kunstmatig materiaal, is het best af met een wapeningsnet. Een wapeningsnet is een raster uit staaldraad dat normaal gebruikt wordt om betonnen platen te verstevigen. Dit raster wordt op maat gesneden en op je vijver geplaatst en vastgezet. Op die manier is je vijver helemaal afgeschermd en is verdrinken onmogelijk. Controleer wel regelmatig de stevigheid van het raster.

Nog enkele tips om je vijver kindvriendelijk te maken

Indien je kinderen of kleinkinderen vaak in de buurt van een vijver spelen, hou dan deze tips in het achterhoofd:

  • Wijs je kinderen in de eerste plaats op de gevaren van een vijver. Verzin er eventueel een verhaaltje bij waarmee je ze duidelijk maakt dat een vijver niets is om in te spelen.
  • Plaats buitenspeelgoed zoals schommels, zandbakken en trampolines zo ver mogelijk uit de buurt van het water.
  • Zorg dat je kinderen niet aan de stopcontacten voor de filter, pomp of vijververlichting kunnen.
  • Laat je vijver niet helemaal volgroeien met kroos. Deze groene plantjes verspreiden zich al snel over heel het wateroppervlak en kinderen zouden het weleens kunnen verwarren met gras.

Bron: infotalia.com, menckweserhutte.wordpress.com. Beeld: Corbis

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content