Vlaamse thrillers: deze boeken van eigen bodem zijn het ontdekken waard!

Niets zo heerlijk als een spannend verhaal dat leest als een trein, toch? Heel wat internationale thrillers vallen in de smaak bij onze Libelle Leesclub, maar er zijn ook Vlaamse thrillers die het ontdekken waard zijn.

Ben jij al lid van onze Libelle Leesclub? Daar vind je nóg meer Vlaamse thrillers en een pak andere aanraders!

Vlaamse thrillers

Om het talent van eigen bodem extra in de kijker te zetten, zochten wij Vlaamse thrillers & thrillerreeksen die je op het puntje van je stoel zullen houden. Zoek dus maar een plekje op in de schaduw en laat je verrassen door deze spannende en aangrijpende toppers.

1. De Caro Westerhof-reeks van Anja Feliers

vlaams thrillers anja feliers

Net op tijd voor de zomervakantie brengt Anja Feliers ‘Huid tegen huid‘ uit, het langverwachte 2dee deel in de reeks rond medium Caro Westerhof. Na de dood van haar man doet Caro er alles aan om haar leven en dat van haar twee dochtertjes weer op de rails te krijgen. Ze kan nog steeds contact leggen met haar man Cas, over de dood heen, en dat maakt haar pijn een stuk draaglijker.

Wanneer Caro op een avond een wandeling maakt, ontdekt ze tussen de bomen de schimmen van een jonge vrouw en een kindje. Ze begrijpt eerst niet wat ze ziet en wat de verschijningen betekenen, maar de stemmen in haar hoofd dringen aan en laten haar niet los. Wie zijn deze verschijningen? Waarom zwerven zij rond in dit bos? En belangrijker nog: waarom tonen zij zich aan Caro? Caro beseft dat ze haar gave om contact te leggen met de doden niet zomaar kan negeren. Maar zonder dat ze het weet, zet ze iets in werking dat niet meer te stoppen is.

Dit vond onze redactie ervan

“‘Wat hij mij zei‘ is een fantastische thriller, en ook ‘Huid tegen huid’ verdient alle lof. Anja Feliers is er opnieuw in geslaagd om een thriller te schrijven die je van bij het begin meesleurt in het verhaal. Het spanningsniveau wordt stapsgewijs verhoogd en je kúnt het boek niet gewoon neerleggen, je móet verderlezen. Met ‘Huid tegen huid’ bewijst Feliers alleszins waarom ze behoort tot Vlaanderens favoriete thrillerauteurs.” – Redacteur Thijs

Huid tegen huid‘ verscheen bij uitgeverij Van Halewyck. Je koopt ‘m hier.

2. De Lissabon-trilogie van Hilde Vandermeeren & Walter Damen

vlaamse thrillers damen vandermeeren

Dit vond onze redactie ervan

“Dat Hilde Vandermeeren en Walter Damen een perfecte match zijn, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Met het eerste deel van de Lissabon-trilogie ‘Rusteloos‘ maakte Vandermeeren duidelijk dat ze aan de top van de Vlaamse letteren behoort. Een vlotte pen, prachtige karakteruitdieping en een subtiele sluimerende spanning die door het verhaal heen steeds sterker wordt, kortom: alles wat een thriller fantastisch maakt.

Met ‘Bodemloos‘ is Vandermeeren erin geslaagd om een thriller te schrijven die naadloos de rol van ‘overgangsboek’ op zich weet te nemen zonder in te boeten aan eigenwaarde en diepgang. Maar al te vaak wordt het tweede deel van een trilogie gebruikt om de eerste plotlijnen verder uit te bouwen en klaar te stomen voor de finale in het derde en laatste boek, waardoor de plot van zo’n ‘overgangsboek’ soms nogal mager is. En dat is hier absoluut niet het geval. Ik kijk alvast uit naar ‘Meedogenloos‘, de finale van deze trilogie!” – Redacteur Thijs

De plot van ‘Bodemloos’: Lissabon wordt opgeschrikt door een aantal gruwelijke moorden. De angstpsychose onder de bevolking neemt toe en de opluchting is groot wanneer er een verdachte wordt aangehouden. Tegen elk advies in besluit de jonge advocate Kirsten Hartogs om zijn verdediging te voeren. Die beslissing heeft verstrekkende gevolgen. Bovendien daagt er een nieuw gevaar op: een schaduw uit haar verleden. Intussen is een tienermeisje al maandenlang vermist. De verdachte ontkent dat zij een van zijn slachtoffers is. Maar wat als hij hoog spel speelt, met een mensenleven als inzet?

Rusteloos‘ & ‘Bodemloos‘ verschenen bij uitgeverij Van Halewyck, je koopt ze hier.

3. Thomas Berg-reeks van Jo Claes

De Thomas Berg-reeks van Jo Claes telt ondertussen al 14 boeken, met als recentste verschijning ‘Van de hemel in de hel‘.

Lezeres Marie is al sinds het eerste deel, ‘De zaak Torfs’, fan van Claes, en is nog geen enkele keer teleurgesteld geweest in zijn verhalen. “Het leukste aan de boeken van Jo Claes vind ik zijn beeldend taalgebruik. Je hebt echt het gevoel dat je de personages kent en de omgeving perfect voor ogen kunt brengen.” En zelfs na al die jaren blijft Jo Claes verrassen: “In ‘Een tragisch verhaal’ dacht ik een paar keer te weten hoe de vork in de steel zat, om dan een paar bladzijden verder te moeten concluderen dat ik op het verkeerde been was gezet (lacht)”.

De Thomas Berg-reeks verscheen bij uitgeverij Houtekiet. Je koopt ze hier.

4. ‘De zwarte koning’ & ‘De witte weduwe’ van Michael Kestemont

vlaamse thrillers michael kestemont

Nadat Anna toevallig getuige is van de brutale aanval op een controversieel politicus, wordt ze meegesleurd in een koortsige queeste door Brussel. Een geheimzinnige kunstschat, die door de machtigste families van het land angstvallig wordt beschermd, staat op het spel. Hoe is het koningshuis betrokken bij de grootste doofpotoperatie uit de Belgische kunstgeschiedenis? En wat was de rol van de enigmatische Prins Karel, die zijn broer Leopold na de oorlog moest opvolgen?

Dit vond onze redactie ervan

“Na de eerste ontmoeting schiet het verhaal uit de startblokken en het komt pas op de allerlaatste pagina tot stilstand. Gestaag, maar toch steeds gejaagd, dikt de plot aan en rijzen de vragen. Vragen die ervoor zorgen dat je ongeduldig en gespannen bladzijde na bladzijde verder blijft lezen. Door in ‘De zwarte koning’ feit en fictie te versmelten, heeft Kestemont het herkenbare weten te verweven met het mysterieuze. Combineer dat met zijn vlotte, aangename schrijfstijl en je hebt een thriller om U tegen te zeggen.” – Redacteur Thijs

Het vervolg op ‘De zwarte koning’, ‘De witte weduwe‘ komt eind juni uit bij uitgeverij Lannoo. Je kunt ‘m nu wel al bestellen. ‘De zwarte koning‘ koop je hier.

5. Postume thrillers van Luc Deflo

vlaamse thrillers

In november 2018 overleed Luc Deflo, een van Vlaanderens populairste thrillerauteurs. Zoals hij dat wenste, komen er postuum nog 4 boeken uit. Met ‘Levend speelgoed‘, ‘Ricky & Ronnie‘ en ‘Versmachtend verlangen‘ zijn er al 3 thrillers verschenen. Eind 2020 komt ‘Carpe Diem’ uit.

Dit vond onze redactie ervan

“De thrillers bevatten – zoals het een thriller van Deflo betaamt – een ijzersterke plot. Heerlijke dialogen en spannende gebeurtenissen die je op het puntje van je stoel houden. Ik kijk uit naar de 4de thriller, maar tegelijk wil ik niet dat ‘ie verschijnt… Want het zal de allerlaatste thriller van Deflo zijn.” – Redacteur Thijs

Deze postume thrillers verschenen bij uitgeverij Van Halewyck. Je koopt ze hier.

Geen Vlaamse thrillers, maar wel echte aanraders:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content