Getty Images

Zo vertrek jij vlot en veilig op autovakantie

Door Nikita Goossens

Trek je er deze zomer met de wagen op uit? Je bent niet de enige. Uit onderzoek in opdracht van VAB blijkt dat maar liefst 7 op de 10 Vlamingen een autovakantie overwegen tijdens de zomermaanden. Bij gezinnen met kinderen is dat zelfs 8 op de 10. En drukke wegen = gevaarlijke wegen. Wees dus goed voorbereid!

Waarom zoveel autovakanties?

Door het coronavirus zijn autovakanties populairder dan ooit. In je wagen zit je tenslotte in je eigen bubbel en hoef je geen mondmasker te dragen. Voor velen lijkt dit een goede manier om veilig op vakantie te gaan. De manier van reizen mag dan inderdaad wel coronaveilig zijn, maar de drukke wegen kunnen wél gevaarlijk zijn.

Extra gevaarlijke zomer

Niet alleen de drukte is een risicofactor deze zomer, blijkt uit het onderzoek van VAB. 21% van de ondervraagden die een autovakantie overwegen, heeft hier nog bijna geen ervaring mee. Het is voor hen slechts de eerste of tweede keer dat ze op die manier reizen. Dat zorgt voor heel wat relatief onervaren chauffeurs op de baan (of toch voor langere ritten).

48% van de vakantiegangers kiest voor een rit langer dan 500 km. 15% zegt daarbij zo lang mogelijk door te rijden zonder pauze. 1 op de 5 ernstige ongevallen wordt nochtans veroorzaakt door vermoeidheid achter het stuur.

Tips voor een veilige & vlotte rit

Door die risicofactoren is het extra belangrijk dat je zelf heel oplettend bent tijdens de rit. Hou hier rekening mee:

  • Neem voldoende rustpauzes. Je doet dit best om de 2 uur of 200 km. Plan dit op voorhand in zodat je weet waar je kunt stoppen. Wie weet zijn er wel leuke plekjes om te bezoeken onderweg!
  • Zet je wagen tijdens je pauze in de schaduw zodat die niet oververhit raakt. Om jou koel te houden met de airco is er tenslotte veel inspanning van je wagen nodig. Gun je auto dus ook een afkoelingsmoment.
  • Reis je met meerdere mensen? Wissel dan regelmatig van chauffeur.
  • Laat wanneer je je auto hebt geparkeerd tijdens je pauze geen kostbare spullen in het zicht liggen om een ingeslagen ruit te voorkomen. Dieven nemen tenslotte geen vakantie.

Een goede voorbereiding

Ook een goede voorbereiding vóór je vertrekt, is belangrijk. Zorg daarom dat je deze zaken checkt voor je in de auto stapt:

  • Kijk je bandenspanning na. Je vindt de ideale spanning voor jouw banden in het instructieboekje van je wagen en normaal gezien plakt er ook ergens een sticker met die info. Neem eventueel ook een reservewiel mee als die niet standaard in je auto zit.
  • Controleer of er nog voldoende koelvloeistof is: de airco is tenslotte onmisbaar!
  • Check de staat van je batterij (hiervoor ga je best naar de garage) en je oliepeil.
  • Laad je auto niet zwaarder dan aanbevolen (die info vind je normaal gezien in het instructieboekje van je wagen) en zorg dat het gewicht in de koffer goed verdeeld is.
  • En heel belangrijk: check je verzekeringen!

Verzekeringen voor een autovakantie

Er zijn heel wat reisbijstandsverzekeringen die je kunt aangaan. Het is belangrijk ze goed te vergelijken en de details te lezen. Check bijvoorbeeld of die verzekering zeker in het land waar jij naartoe gaat geldig is (inclusief de landen waar je doorrijdt om op je bestemming te geraken).

Niet alle reisbijstandsverzekeringen dekken ook autopech in het buitenland. Maar soms dekt de ‘gewone’ verzekering van je auto dat wel. Dat moet je vooraf goed uitzoeken. Zorg ook dat je weet hoe je juist contact opneemt met je verzekeringsmaatschappij (het telefoonnummer opslaan is aangeraden). Bij pech weet je dan meteen wat je moet doen.

En wat met corona?

Ook met het coronavirus moet je natuurlijk rekening houden tijdens je autovakantie. Bekijk dit artikel voor een overzichtje van de coronaregels in onze buurlanden. Of kijk voor de laatste informatie van alle landen op de website van de overheid. Je vindt er ook per land de quarantaineregels, in welke gevallen je eerst een COVID-test moet laten afnemen en hoeveel op voorhand … enzovoort. Vergeet voor terugkeer je Passenger Locator Form niet in te vullen.

Europees COVID-certificaat

Vanaf 1 juli 2021 is er een Europees COVID-certificaat waarop staat of je al dan niet gevaccineerd, getest of genezen bent van het coronavirus. Je kunt het certificaat aanvragen via:

Bij een controle wordt je persoonlijke QR-code gescand. De digitale versie van het certificaat volstaat, je toont dit dan simpelweg op je smartphone. Indien je toch liever een papieren versie hebt, kun je die ook aanvragen. Al moet je daar iets langer op wachten aangezien dat met de post komt.

Met een goede voorbereiding op alle vlakken kun je dus zorgeloos genieten van je autovakantie. Goede reis!

Bronnen: vab.be, test-aankoop.be, europa.eu

Blijf je toch liever in België? Doe dan hier inspiratie op:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content