kinderboeken

10 meest verzamelde kinderboeken (en hoeveel ze waard zijn)

Heb jij nog oude kinderboeken ergens onder het stof op zolder liggen? Ze zijn misschien wel geld waard. Althans: de eerste editie ervan. Deze tien klassieke, wondermooie kinderboeken maken jou alvast rijker dan je denkt!

‘Winnie the Pooh’ van A.A. Milne (1926)

108138-milne

Het verhaal van de ietwat naïeve, lieve beer en z’n vriendjes spreekt ook nu nog tot de verbeelding van ieder kind. Verzamelaars wereldwijd leggen graag wat geld op tafel voor alles wat met Winnie the Pooh te maken heeft. En hoe ouder, hoe beter in dit geval. In 2016 ging een kopie van de eerste editie van dit boek uit 1926 onder de hamer voor 11.278 euro.

‘Where the Wild Things Are’ van Maurice Sendak (1963)

96725-sendak

In het Nederlands vind je dit boek onder de titel ‘Max en de Maximonsters’. Het verhaal uit 1963 gaat over hoe een kind zijn groeiende negatieve emoties (het jongetje Max moet zonder eten naar bed omdat hij stout was) al dromend de baas wordt. Het boek valt op door z’n prachtige tekeningen uit inkt en waterverf en de herkenbare, mooie boodschap. Een allereerste, gesigneerde editie werd in 2012 verkocht voor 25.000 euro.

‘Alice’s Adventures in Wonderland’ van Lewis Carroll (1866)

108856-carroll-cover-first-published-edition_0

Het verhaal van het meisje dat een pratend wit konijn volgt en daardoor in een magische wereld terechtkomt, blijft voor velen een van de meest fascinerende sprookjes. Het boek is intussen 150 jaar oud, maar tot op vandaag blijft het verfrissend en spannend. Verzamelaars gaan op zoek naar de oudste kopieën en betalen daar graag veel geld voor. Een eerste editie uit 1866 loopt al gauw op tot zo’n 65.000 euro.

‘The Tale of Peter Rabbit’ van Beatrix Potter (1902)

109488-potter

Bij ons beter gekend als ‘De verhalen van Pieter Konijn’. Het boek heeft tijdloze vertelsels en prachtige illustraties van Beatrix Potter. Het verhaal van de schrijfster en tekenares werd in 2006 waarheidsgetrouw verfilmd: ‘Miss Potter‘ met Renee Zellweger in de hoofdrol. Hierin kun je afleiden dat het leven van een vrouwelijke auteur in de 19e eeuw niet vanzelfsprekend was. De allereerste handgetekende editie is momenteel een slordige 87.000 euro waard.

‘Charlie and the Chocolate Factory’ van Roald Dahl (1964)

110580

De kinderboeken van Roald Dahl worden al generaties lang over de hele wereld verslonden. ‘Sjakie en de Chocoladefabriek’ vertelt over de terechtwijzing van slechtgemanierde kinderen en de beloning van brave, goede kinderen. Een arme jongen die wonder boven wonder een gouden ticket heeft bemachtigd en zo op bezoek mag naar Willie Wonka’s chocoladefabriek. Een eerste editie is bijna even moeilijk te vinden als de gouden chocoladereep uit het verhaal en verzamelaars hebben er momenteel zo’n 11.000 euro voor over.

‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’ van C.S. Lewis (1950)

107783-lewis

Een eerste gebonden exemplaar van ‘De leeuw, de heks en de kleerkast’ met een mooie illustratie van Lucy en Tumnus, die samen door het besneeuwde bos wandelen, is een echt pareltje. Je boekenkast ermee vullen, kost je zo’n 5.200 euro. Het betoverend verhaal over een kleerkast dat dienst doet als portaal naar een magische wereld waar vier oorlogskinderen in kunnen verdwijnen, zou vandaag helaas ook nog geschreven kunnen worden.

‘The Wind in the Willows’ van Kenneth Grahame (1908)

102526-grahame

‘De wind in de wilgen’ is bij ons een minder bekend kinderboek. Maak kennis met de vriendelijke Mol, zijn goedhartige makker Waterrat, de geniale Das en de eigenzinnige Pad die aan de rivier wonen, ver weg van de wijde wereld. Totdat Pad besluit die wereld te gaan ontdekken. Met een onvergetelijk avontuur als gevolg. Het boek is schitterend geïllustreerd. Een gesigneerde eerste versie van het boek is dan ook maar liefst 146.000 euro waard. De topper onder de kinderboeken!

‘Charlotte’s Web’ van E.B.White (1952)

94287-white

Het hartverscheurende verhaal over de vriendschap tussen het biggetje Wilbur en de slimme spin Charlotte A. Cavatica overleefde al decennia voorleesplezier. Een gesigneerd exemplaar van de eerste uitgeverij Harper and Row is slechts uitzonderlijk te vinden. Verzamelaars betalen er graag zo’n 14.600 euro voor.

‘The Hobbit’ van J.R.R.Tolkien (1937)

93967-tolkien

‘De Hobbit’ is het verhaal dat vooraf gaat aan de trilogie ‘In de ban van de ring’ en vertelt over de spannende zoektocht van Bilbo Baggins, tovenaar Gandalf en dertien dwergen. Ze zijn onderweg naar het oude Moria waar ze een schat hopen te ontdekken. Op en top fantasie, dit beroemde boek van Tolkien. Met de films van Peter Jackson is de waarde van een eerste editie de lucht ingevlogen. We kloppen af op zo’n 42.000 euro het stuk.

‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ van J.K.Rowling (1997)

69782-rowling-harry-potter

Het jongste exemplaar van deze reeks maar daarom niet minder waard. Van de eerste uitgave bestaan er slechts 500 stuks waarvan 300 herbergen in bibliotheken. Over de hele wereld zijn er dus 200 losse exemplaren te vinden. En daar kicken verzamelaars natuurlijk op. Het prijskaartje schommelt rond de 47.000 euro.

Mooie investeringen, niet?

Nog meer (voor)leesplezier?

Partner Content