Voorzorgsmaatregelen tegen diefstal

Door De Redactie
Diefstal is een zware tegenslag. Niet enkel financieel maar ook emotioneel kan het zware gevolgen hebben. Je niet meer veilig voelen in je eigen huis is zwaar om te dragen. Je kan diefstal vermijden door te letten op bepaalde dingen.

Natuurlijk kan je een duur alarm laten instaleren en allerlei bouwkundige en elektronische maatregelen nemen, maar die zullen geen effect hebben als je niet op de kleine, organisatorische maatregelen let.

In het huis

Maak je woning niet te aantrekkelijk voor een dief. Zorg dat dure en waardevolle dingen niet in het oog springen. Zorg goed voor je sleutels (geen bekende opbergplaatsen zoals de mat of een bloempot) en creëer een bewoonde indruk.
Dit kan je doen door een oude fiets tegen de gevel te plaatsen, wat speelgoed in de tuin achter te laten, de radio te laten spelen, lichten te laten branden, enzovoort.
Bij een lange afwezigheid zoals een reis zal het opvallen als het licht in de living dag en nacht aan is. Een programeerbaar licht die in verschillende kamers kan afwisselen is ideaal. Vraag ook aan de buren of een kennis om de brievenbus af en toe te legen.
Een garage waar geen auto in staat is een duidelijk teken van afwezigheid, doe dus altijd de poort dicht.
Wees vaag op het antwoordapparaat omtrent de afwezigheid en laat zeker geen briefjes achter ‘afwezig tot..’ Op facebook vermelden dat je de reis helemaal ziet zitten is leuk, maar ook criminelen gebruiken facebook. Het zit in de kleine dingen, die op het eerste zicht misschien logisch lijken maar die veel mensen vergeten.

Rond het huis.

Ook rond je woning kan je nog heel wat verhelpen. Vergeet niet het tuinhuisje te beveiligen, een dief kan daar gemakkelijk materialen vinden waarmee het inbreken kinderspel wordt. Laat ook geen ladders of andere dingen slingeren die de dief kunnen helpen om te klimmen.
Ga op zoek naar je zwakke punten aan je huis en verhelp die. Kelderramen en achterdeuren kun je best extra verstevigen. Laat geen sleutels op de deur zitten. Zorg dat dieven die je huis binnen zijn ook niet onmiddelijk de sleutels zien hangen en laat je handtas niet midden in een kamer staan.

Helemaal wantrouwig tegenover alles en iedereen staan is niet nodig, maar pas op met persoonlijke informatie mee te delen aan vreemden. Je zou versteld staan hoe snel je te weten kan komen waar iemand woont na een klein gesprekje.

Partner Content